film izle

Носенето на очила е признак на интелигентност

ochilaНа коя възраст е нормално да се развие късогледство? Аз съм на 18 години и от скоро ми откриха това заболяване. Опасявам се, че с възрастта ще прогресира. Така ли е? Какво мога да направя, за да не се развива в бъдеще и може ли съвсем да се излекува? Дидо Стойчев

Късогледството или т. нар. миопия е рефрактерна аномалия на зрителния апарат. Проявява се с невъзможност за ясно фокусиране на предмети, разположени на голямо разстояние от окото, като същевременно близките обекти се визуализират ясно и точно.

В световен мащаб близо 2,3 милиона хора страдат от късогледство. Най-много са в Япония, Сингапур и Тайван – там близо всеки втори човек носи очила. В Европа и САЩ заболеваемостта възлиза на около 30 – 40%, докато в Африка тя е едва 10 – 15%. Като цяло статистическите данни сочат, че при „бялата“ раса заболяването е много по-често в сравнение с „черната“, като причините за тази разлика се търсят основно в генетичната предразположеност на „белите“ към късогледство. Много изследвания свързват миопията с висок умствен капацитет и по-силно проявена интелигентност, като съществуват различни теории, обясняващи този феномен.

При миопията основният проблем се състои в това, че лъчите, които идват от наблюдавания в далечината обект, не попадат върху ретината – най-вътрешния слой на окото. Причината е или в прекалено удължената очна ябълка, в резултат на което падащите лъчи се пречупват преди да достигнат ретината, или в различни неравности по самата роговица, което води до неправилно и хаотично пречупване на лъчите. И в двата случая резултатът е един и същ – образът на обекта, разположен на известно разстояние, се визуализира неясно, размазано.

Все още въпросът дали миопията може да бъде излекувана дефинитивно е спорен. Сигурно е обаче, че тя може да бъде коригирана. Това става с помощта или на очила, или на контактни лещи, които приближават точката на фокуса до ретината и така подобряват яснотата и качеството на зрението. В зависимост от степента на миопия в някои случаи тези помощни средства се носят само при необходимост – например при шофиране, гледане на филм или при работа. В други случаи обаче те са неотменим помощник, без който човек не може. Трябва да се спомене, че на този етап се приема, че нито очилата, нито контактните лещи променят еволюцията на късогледството, особено след навършването на 20 години.

Д-р Адриана МИКИНСКА, офталмолог към кабинет „Очни болести“ клиника „Св. Параскева“

Рубрика ПОСЛУШАЙ ЛЕКАРЯ

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация