film izle

От шип до тумор може да е причината за шум в ушите

Знаете ли какво е непрекъснато ушите ви да шумят и пукат, все едно имате фойерверки в главата? От няколко месеца съм така и имам чувството, че всички покрай мен чуват ужасния шум, който идва от главата ми. Какво да направя, за да спре това изтезание? Павел Цочев, 61 г.

6um-v-u6ite2Шумът в ушите не е заболяване, а симптом на други заболявания на ухото или съседните му органи и наистина е изключително неприятно чувство. Само човек, който го е преживявал, има представа колко зле се отразява на психиката и на качеството на живот. В зависимост от генезиса на заболяването шумът в ушите най-общо може да се раздели на две големи групи. В първата група попадат обективни шумове – те могат да се доловят и от околните хора като пукания от ухото на страдащия. Тези шумове са породени от патологични проблеми в съдовата система на главата и на шията – различни видове съдови тумори, притискания, стеснения на кръвоносни съдове от шипове на шията. В тази група попадат и шумовете, които се генерират от неволевите контракции на мускулатурата на мекото небце. Те са доста травматични за пациента, тъй като се усещат като бучене и пукане в ушите.

Другата голяма група шумове са субективните – те се усещат и възприемат само от пациента. Субективните шумове се явяват водещ симптом в развитието на цяла поредица заболявания на средното, на вътрешното ухо, на централните слухови пътища, сред които отосклероза, възпалителни заболявания, старческо намаление на слуха, различни видове имунологични увреждания, но и доброкачествен тумор на слуховия нерв, различни видове менингити, енцифалити, мозъчни тумори. Съществува една основна група причини за симптоматичния шум, която включва синдрома на шийните прешлени, артропатия на мандибуларната става, хипертония, сърдечни пороци, анемия, полицитемия.

Лечението на симптоматичния шум в ушите зависи в повечето случаи от това дали може да се намери етиологичната причина за него, тъй като в голям процент от случаите причината е трудна за откриване. Когато шумът е обективен, т. е. причинен от фактори извън слуховия анализатор, и ако причините са свързани с наличието на съдови тумори, те се отстраняват само оперативно. Субективният шум, причинен от даден вид заболяване, се лекува също симптоматично. Една от най-често срещаните причини при него е остеохондроза или остеопатия. В тези случаи изключително добре се отразява лечебната гимнастика на шията, която се прави под ръководството на кинезитерапевт, а в по-комплицираните случаи, които са свързани с по-обемни шипове, се предприема оперативното им отстраняване. Голямата група на посттравматичния шум се среща, когато в резултат на травма се получи перфорация на тъпанчето. Тогава задължително лечението се състои в затваряне на перфорацията по оперативен начин.

Д-р Юрий НИКОЛОВ, УНГ, завеждащ клиника „Св. Параскева“

Рубрика ПОСЛУШАЙ ЛЕКАРЯ

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация