film izle

От синусите може да страда белият дроб

sinusiБез да имам температура и да усещам общо неразположение като при грип, от носа ми непрекъснато тече секрет и чувствам тъпи болки в челото и бузите. Едновременно с това кашлям и отделям храчки и от време навреме получавам задух. Какъв специалист трябва да посетя – белодробен или УНГ? Катерина Попова

Хроничното алергично и възпалително заболяване на околоносните синуси, може да доведе до симптоми и от страна на белия дроб. Обикновено това са кашлица или бронхоспазми. В сучая става въпрос сину-бронхитен синдром, при който водещо е заболяването на сунусите, но се засяга и белият дроб. Приоритетно трябва да се лекуват синусите, като за целта пациентът трябва да се консултира задължително със специалист уши, нос, гърло. При диагностиката се прави снимка, след което специалистът взима решение за лечението. То може да бъде консервативно, но ако се прецени, че процесът е напреднал и възпалителната течност трябва да се дренира, може да се наложи пункция или операция. Консервативното лечение на сину-бронхитния синдром обикновено се провежда с медикаменти, които се поставят в носа – капки или спрейове. Целта е да се отпушат дрениращите отвори на синусите и да настъпи облекчение за пациента. Ако това не помогне, се преминава към следващата стъпка – пункцията. Процедурата се прави с местна анестезия, като на точно определени места се пунктира с игла и се източва течността, която обикновено е гной. Още на другия ден след процедурата пациентът може да се прибере вкъщи. Ако манипулацията не реши проблема или процесът е станал хроничен, синусът се отваря по оперативен път с обща упойка. След като се излекуват синусите, белите дробове би трябвало вече да не дават симптоми.

Препоръчително е пациентът да бъде прегледан едновременно и от белодробен лекар (пулмолог). Той трябва да реши дали това наистина е сину-бронхитен синдром или става въпрос за бронхиална астма.

Ако пациентът страда от бронхиална астма, тя изисква отделно лечение от това на синусите.

Д-р Юрий НИКОЛОВ, УНГ, завеждащ клиника „Св. Параскева“

Рубрика ПОСЛУШАЙ ЛЕКАРЯ

 

Уважаеми читатели, 

ако имате здравословни проблеми, „BG Север“ ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез сайта ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника „Света Параскева“. 
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888 

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация