film izle

Плевенските протести – само онлайн на топло

SANYO DIGITAL CAMERA

Вчера, 14 декември, в Плевен се проведе поредният мижав протест – този път срещу произвола на банките и частните съдебни изпълнители. Толкова мижав, че не се разбра кои са журналистите, които са там, за да го отразят, и кои протестиращите. Всъщност това не се случва за пръв път, дори напротив – в нашия град тази тенденция се првърна в традиция и вече не учудва никого. През последната година страната беше буквално залята от протести. Срещу правителството, срещу банките, срещу енергоразпространителните дружества. Гръмкото име национални предполагаше и местно участие в тях. Но не. Няма плевенски протест с повече от двайсетина души. И те най-вече са от НПО-тата или сдруженията, които ги инициират, близките им, приятелите им.

Отговорът на въпроса защо плевенчани са толкова пасивни едва ли е еднозначен. Да не би в нашия град да няма хора, засегнати от монопола на банките, да не би да липсват ужилени от частните съдебни изпълнители. Или на всички сметките им за ток са без отклонения, няма несправедливости и плевенчанинът си живее в един душевен и финансов комфорт. Тук, в сърцето на бедния и все по-западащ Северозапад, водещ в класацията по безработица и нисък стандарт на живот.
Факт е обаче, че ако става въпрос за онлайн протести, сме първи. Там нещата не изискват усилието да си нарушиш почивния ден или да си загубиш времето в скандиране. Да направиш протестна група във фейсбуск отнема не повече от минута, а да я лайкнеш, секунда. И ето те протестиращ, активно участващ в обществения живот – коментираш постове, плюеш си на воля. Онлайн протестиращият плевенчанин удивително напомня типажа лъжепатриот, описан от Христо Ботев преди повече от век: „Седи си в топлата соба и псува султана. И така не разбира дали се зора довърши, или се две нощи смесиха“.

 


 

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация