По следите на безследно изчезналия

kameriНе ща да се бъркам в работата на службите ни за сигурност. Там е необходим висок професионализъм и го признава дори масовият българин, който, като се започне от футбол и политика, разбира от всичко останало. Не бих тръгнал да поучавам ни редови полицай, защото е преминал през школовка, през която не съм преминал, ни някой от по-високите етажи в структурата и близките й формирования. Но не мога да не реагирам на едно отношение, когато става въпрос за знакова фигура – защото то засяга всъщност всеки българин.

Става въпрос за изчезването на Петко Сертов и утешителните думи, типични за позата на стабилност, която типично политикански, типично полицейски зае вътрешният министър Веселин Вучков. Изказването му, че е висока степента на сигурност колата на Петко Сертов да е преминала гръцката граница. А после думите му, че все още няма сериозен мотив да се проведе цялостно разследване и заключението, цитирам: „По тази причина вероятно и прокуратурата все още не е образувала досъдебно производство. Вярвам, че МВР може да установи истината за това къде се намира Петко Сертов.“

Може да установи! Но няма сериозен мотив?!

Не е ли сериозен мотив, че българското общество иска да знае, подозирайки вече какво ли не, че непрестанно от изчезването насам се роят версии – от страховита, по-страховита, че покрай това изчезване започнаха да се чуват и други неща: че охранителните камери, примерно, не записват – предават само в реално време, понеже службите ни не са си оправили паричните взаимоотношения с поддържащите апаратурата фирми.

Не е ли сериозен мотив, че загадъчно чезне знакова фигура, обществено значима, че има хипотези, но засега само хипотези, и колкото и висока да е степента на сигурност на някоя от тях, все пак може да се окаже невярна.

И щом такова изчезване, на което се обърна такова публично внимание, не е сериозен мотив, то тогава какво остава, изчезне ли обикновен човек? Трудов гражданин, безработен, скромен служител, пенсионер, ученик…

Не е ли сериозен мотив, че версията, която представи вътрешният министър, всъщност е толкова убедителна, колкото всички останали – из вестници, сайтове, къде ли не, които се изписаха тези дни? Нали трябва да се докаже или поне да се намери достатъчно основание да се твърди, че това е истината.

До тогава ще остане съмнението, а то е общонационално и създава недоверие към службите.

Стефан Кръстев

Архив „Напушени мисли“ 

%d bloggers like this: