Влиза в сила нова наредба за бездомните кучета

кучетаНаредба за овладяване на популацията на безстопанствените кучета приеха на редовното си заседание вчера общинските съветници. Целта е да се опитаме да решим този проблем, в идеите си сме черпили опит от София и други по-големи общини, които имат проблем с бездомните животни, заяви председателят на местния парламент Дарин Ангелов.

Старейшините решиха времето за действие на инспектората към общината при подаден сигнал да е не повече от 48 часа. Знаете, че до пристигането на екипите понякога животното вече го няма на мястото и трябва да се търси, затова им даваме този часови аванс, обясни още Ангелов.

Санкцията за маловажно нарушение като разхождане на домашно животно без намордник примерно ще е фиш от 10 лева. Те ще се заплащат на място от собственика. При по-сериозните нарушения вече ще се издават не фишове, а актове на стойност от 50 до 300 лева. При хващане в повторно нарушение, сумата ще е между 300 до 5 000 лева.

Новата наредба забранява и храненето на бездомните кучета – нещо, което в Плевен е честа практика. Тези действия също ще бъдат санкционирани. Като искаш да си ги храниш, отиди в общината и си ги регистрирай като свои, съветва председателят на Общинския съвет.

%d bloggers like this: