film izle

Скандални арести на ДАНС и ромска престъпност белязаха криминалната 2014 година

дансКриминалната 2014 година в Плевенско премина под знака на публичните арести на корумпирани държавни служители. На 22 април гръмна  новината за скандалния арест на заместник-кмета Алексей Зелов. Служители на ДАНС го спипаха да взема 4 бона рушвет от местен бизнесмен. В края на годината Плевенският окръжен съд проведе първото заседание по делото. То бе отложено за края на този месец заради отсъствието на вещото лице и за призоваване на свидетели, които не се явили. Пред журналисти Зелов заяви, че не се чувства виновен и е натопен. За този вид престъпление той може да отнесе от 3 до 10 години затвор и глоба до 20 000 лева, ако се докаже вината му.

Току позатихна скандалът със Зелов, само няколко месеца по-късно служители на ДАНС сгащиха в подобно провинение и шефa на ДАИ в Плевен Николай Николов. Той и шестима негови авери изнудвали транспортни фирми, от които изисквали плащане на месечен „абонамент“, т. нар. такса „спокойствие“, и настоявали извършването на годишните технически прегледи да става в точно определен пункт. Установени са и отделни нерегламентирани плащания при извършени пътни нарушения. Служителите на ДАИ са търгували и с издаване на лицензи за управление на моторни превозни средства. Първоначално броят на установените фирми, обект на изнудване, е над 10. Трима от изнудвачите бяха тикнати в ареста, доказани са до 4 000 лева рушвети.зел

Нагли измамници откраднаха в началото на 2014-а агрофирма с 25 млн. лв. активи. Става въпрос за кражба с фалшиви документи от фирмата на един от най-големите арендатори в страната – Павел Стоименов. Той обработва под наем 70 000 дка земя, голяма част от нивите му са край с. Брест. На 20 януари 2014 г. отишъл при нотариус в Никопол, за да прехвърли собствеността на новозакупена земя, но установил, че вече не е собственик на фирмата. Стоименов представил в Агенцията по вписвания доказателства, че договорът за покупко-продажба на фирмата му е фалшив и помолил да поправят грешката. Отговорили му, че за тях собственикът е Станимир Весков от Варна. Хората, които стоят зад измамата, му направили електронен подпис като физическо лице. С него са изготвили фалшиви документи за сделката, които изпратили в търговския регистър като написали на тях „Вярно с оригинала.“

Годината бе наситена и с битови кражби, плевенското село Мечка стана известно в цялата страна с ежедневните набези на ромите. За да се справи с циганската престъпност, на терен беше изпратена и  жандармерията. Най-сериозно присъствеие тя имаше в района на Мечка, Коиловци и Бръшляница, известен като „бермудския триъгълник“ на престъпността. Четири мобилни екипа от яки момчета в тъмносини униформи обикаляха улиците и пътищата денонощно, спираха за проверка коли и хора и реагираха на момента при сигнал за извършено престъпление. Местните казваха, че ефект има, но само докато жандармерията е там. После циганите продължили да крадат и насилват безнаказано.

В бюлетина на полицията влезе и бившият шеф на плевенските униформени Йордан Каменов. В нощта срещу 1 март беше направен опит за палеж на жилището му.  Престъпниците строшили шпионката на входната врата и пръснали вътре лесно запалима течност. После полели с течността външната страна на вратата, подпалили я и избягали. За щастие огънят не успял да влезе в апартамента. Подпалвачите така и не бяха заловени.

лукДругият плевенски случай с национален отзвук е зверската катастрофа, която стана в навечерието на Гергьовден край Луковит. В нея на място загинаха Владислав Горанов и Николай Менков, а близо 3 месеца след тях в плевенската болница издъхна и спътничката им Цветелина Таслакова. Убиецът с колата камикадзе е Хюриет Сюлейманов. Циганин, който няма шофьорска книжка, е с 12 присъди, половината от които са за кражби. Има 93 криминални регистрации. Официално се е занимавал с търговия със скрап, но излезе и неофициална информация, че е замесен в сводничество. Делото още не е влязло в съда. Очаква се това да стане в най-скоро време. Почернените родители поискаха законодателни промени – шофирането без свидетелство за правоуправление да се третира от закона като умишлено престъпление. По инициатива на сдружението, което те създадоха,  и със събраните от него средства бяха закупени 8 реанимационни легла и един бронхоскоп за КАИЛ на УМБАЛ – Плевен.

В средата на годината задържаха за измама и изнудване санитар от местната болница. Спипаха 41-годишния Николай Антонов  с 500 белязани лева. Той се оправдал, че вършил това, защото имал две тежко болни деца и му трябвали пари, за да ги отглежда. Санитарят поискал пари от близките на единия от загиналите при катастрофата край с. Комарево в нощта срещу 25 май. Тогава джип „Хонда“ падна в дълбок вир от старото корито на р. Вит. Двама от пътуващите в него – мъж на 34 г. и жена на 24 г., се удавиха. Другите двама успели да се спасят. Антонов сам намерил почернените хора и предложил да уреди такова заключение на експертизата от съдебна медицина, което ще им осигури изплащането на висока застраховка. За „услугата“ поискал 3 000 лв. Съпругата на загиналия – Гергана Ц., съобщила в полицията за поискания подкуп и капанът бил подготвен.ар

Пияни роми пребиха и ограбиха влюбена двойка, е друго заглавие от местната преса, което ще се запомни от 2014-а. Трима цигани – на 17, 20 и 25 г., бяха задържани за грабеж и побой на влюбена двойка, която се отдала на интимни ласки в кола край Плевен. Престъплението e извършено в нощта срещу 19 юни. Час преди това тримата участвали в роднински скандал в с. Буковлък. Когато тръгнали да се прибират по домовете си в квартал „Бала баир“, те забелязали сред лозята спряна кола. Пияните цигани отишли при автомобила и видели вътре разсъблечената двойка – млад мъж на 19 г. и приятелката му на 24 г. Разбили стъклата на колата и със сила измъкнали отвътре жертвите си. Прибрали им парите, после нанесли жесток побой на младежа. Със заплахи и юмруци принудили момичето да извършва блудствени действия с тях. Битите успели да избягат в тъмното и се скрили в най-близката къща. Тримата се опитали да влязат след тях, но домакинът ги спрял.

В края на 2014 г. областната дирекция на МВР в Плевен се сдоби с нов шеф – Венцислав Катинов. Той декларира амбицията си да осигури добри условия за работа на служителите на реда и престъпността в региона да бъде сведена до минимум. Дали това ще се случи, предстои да видим.

 

 

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация