film izle

Трета сливица не се лекува с бабини илачи

anginaДъщеря ми е на 5. От 2-годишна много често прави гнойни ангини, придружени с висока температура. Лечението е продължително и тежко – антибиотици, инжекции… В повечето случаи дори когато приключи, по сливиците й остават бяло-жълтеникави жилки или точковидни налепи. Последния път реших да й намажа сливиците по бабешки с газ и мед. Така отървахме антибиотика. Друго, което ме притеснява, е, че малката от една седмица хърка, а носът й е отпушен. Иначе през деня е супер – играе, храни се, бодра е. Но непрекъснато съм в напрежение кога пак нещата ще се усложнят и ще започнат антибиотиците. 

Надя Константинова

При хроничното възпаление на сливиците диагнозата е много субективен момент, свързан с нивото на подготовка на лекаря, със субективното състояние на детето в момента – много фактори, които я затрудняват. А от правилната диагноза зависи и лечението, което е единствено оперативно.

Третата сливица се появява у детето в момента на раждането и не при всички деца създава проблеми. Анатомично тя се намира в областта на носоглътката, където са задните отвори на носа. Това й местоположение обуславя и т. нар. близки усложнения, когато настъпи възпалителен процес в нея – в носа, ушите и гърлото. На първо място усложненията са в носа – механично затваряне на отворите му и затрудняване на носното дишане. Това пък от своя страна води до развитието на хронични хреми, при които секретът нормално се изтича в носоглътката и наново възпалява сливицата. По-надолу предизвиква възпаления в глътката, в гръкляна, в белия дроб, причинява чести възпаления на другите сливици, на гласните връзки (ларингити), на трахеята и бронхите. Такъв е и проблемът тук. Нарушеното дишане, причинено от третата сливица пък, предизвиква хъркането. Тези симптоми навеждат на мисълта, че най-вероятно се касае за хипертрофирала трета сливица. Постоянната инфекция в нея води до многото възпаления и трудното им лечение. Антибиотиците имат краткотраен ефект и не могат да постигнат трайно излекуване. Допълнително те, въпреки че имат добри страни, имат и много странични ефекти, особено за детския организъм. Прекаленото им използване може да предизвика увреждане в черния дроб, бъбреците и т. н. Бабините илачи не водят до нищо добро, защото всяко мазане на сливиците е вид травмиране и много често инфекцията така прониква в дълбочина и води до абцеси. Има достатъчно препарати във вид на шпрейове и гаргари, които вършат много по-пълноценна работа в този случай.

Далечните усложнения от третата сливица са също много опасни – атакуват се бъбреците, сърцето, ставите. Сериозна заблуда е, че хроничните възпаления на третата сливица изчезват с растежа на детето или като се използват имуностимуланти. Докато чакаме детето да порасне, да се стабилизира и да оздравее, обикновено се получават всичките тези усложнения. Нашият съвет в случая е да се направи компетентна консултация със специалист УНГ, да се установи обективно състоянието на детето и да се вземе адекватно решение за лечението му.

В нашата клиника със съвременната апаратура, с която разполагаме, се правят безкръвни операции на сливиците, които се понасят добре от децата, безболезнени са и са с много кратък възстановителен период.

Д-р Юрий НИКОЛОВ, УНГ, завеждащ клиника „Св. Параскева“

Рубрика ПОСЛУШАЙ ЛЕКАРЯ

 

Уважаеми читатели, 

ако имате здравословни проблеми, „BG Север“ ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез сайта ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника „Света Параскева“. 
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888 

 

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация