film izle

Миомата не пречи на забременяването

mioma1Какво представлява миомата на матката и какви са последствията за жената, която страда от това заболяване – проблем ли е за забременяването и износването на плода? Задължително ли се налага оперативна интервенция?

Миомата е доброкачествено заболяване на женските полови органи. То се развива от мускулните влакна, които участват в строежа на тъканите. Заболяването се появява при жени с яйчникова функция. При пациентки в климакс и менопауза не се откриват такива новообразувания или ако се открият, те са съществували в по-млада възраст без клинични оплаквания. Причината за появата на миомата са количествени промени в хормоналната функция на яйчниците. Те произвеждат два вида хормони – екстрагени и екстрогени. Трябва да има равновесие в тези хормони, влияещи на способността на жената да менструира, да забременява и да износва плода. Когато има дисбаланс в продукцията им – по-малко есктрагени, тогава честотата на това страдание се увеличава. Миомата търпи обратно развитие, а дисбалансът в яйчниците се явява като храна за растежа й.

Клиниката зависи от това как се развива образуванието. Миомните възли могат да се развият върху повърхността на матката и тогава те растат навън към коремната кухина. Могат да растат и към кухината на матката. Третият вид са миоми в самата стена на матката. Тези три вида миоми дават най-често два вида оплаквания – болки и промяна в обема и продължителността на менструацията. Миомният възел, независимо къде е разположен, има значение когато дава клиника. След откриването на миомата трябва един път годишно да се актуализира и обективизира големината й. Ако пациентката е до 45 г. и миомата не расте, няма опасност. Трябва да се оперира, когато обилните менструации водят до анемия, когато се появи температура в случай на некротизирана миома, защото тогава се прибавя и инфекция.

Лечението на миомата е само оперативно. Има индикации, при които трябва да се направи операцията. Имали сме случаи на миома 11 кг, пациентката е жива и здрава. При жена над 45 г. може да се премахнат яйчниците. При младите жени ги оставяме, за да може климаксът да й дойде по естествен път, защото иначе жената бива връхлетяна от внезапен климакс с остри симптоми. При още по-млади жени може да се направи по-консервативна операция и да се запази матката.

По принцип миомният възел не пречи на забременяването. Ако възелът е разположен отвън на матката се дава стопроцентова гаранция за износването на плода. Ако е разположен в стената на матката, също няма проблем за износването на плода. Ако е близо до отвора, през който преминава бебето, може да има проблем с раждането, защото се стеснява изходът на шийката. По-труден е въпросът, ако миомният възел е разположен към кухината на матката. Тогава зачестяват атипичните разположения на плода. Нормално е надлежното прилежание, но когато има миома, плодът най-често отива в косо или напречно положение и се налага секцио при раждането.

Т. нар. въображаема бременност. Има жени, които силно желаят да забременеят, но не могат. Това е много интересно, защото миомата се развива на фона на хормонален дисбаланс. В следствие на това силно желание, на психогенен път, образуванието расте бързо. Почти всеки гинеколог със стаж 40 г. има такъв случай – на жената й расте корема, спира мензиса и когато се стигне до раждане се оказва миома. Това обаче се описва само в старите учебници.

Миомата може да се засече в най-ранен стадии с ехограф. Обикновено лекарят обяснява, че е открит миомен възел с размерите на зряла череша.

Всяка жена трябва да се самонаблюдава за промени в менструационния цикъл, поява на течение от влагалището, обилността и характера му и ако има промени да ги сподели със специалист.

Д-р Димитър ВАСИЛЕВ, акушер-гинеколог, консултант в  клиника „Св. Параскева“

 

Рубрика ПОСЛУШАЙ ЛЕКАРЯ

 

Уважаеми читатели, 

 

ако имате здравословни проблеми, „BG Север“ ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез сайта ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника „Света Параскева“. 
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888 

 

 

има 1 коментар
  1. хе хе каза:

    миомата се причинява от вируси и доброкачествен тумор

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация