film izle

Корейска фирма ще инвестира 35 млн. лева в Плевенско

OLYMPUS DIGITAL CAMERAОбластният управител на Плевен Ралица Добрева прие делегация от Южна Корея, водена от Негово Превъзходителство посланика на Република Корея Менг-Хо Шин, съобщават от пресцентъра на областта. В състава на делегацията бяха представители на посолството и на фирмата „Азия инвест”, която е започнала реализацията на инвестиционните си планове в с. Телиш.

Фирмата „Азия инвест” е създадена през януари 2013 година и до момента е инвестирала в Телиш около 2,5млн. лева, каза представителят на фирмата У джин Парк. До 31 януари са наети 45 служители българи и шестима корейци.

Плановете за корейската инвестиция са разпределени на няколко етапа. Първо се предвижда отглеждане на екзотични гъби в компости и на дървени пънчета. Става въпрос са кралска кладница и шийтаке. Тук инвестицията ще бъде в размер на 20 млн. лв. в следващите 3 години. Втората стъпка е отглеждане на свободно живеещи кокошки носачки. В тази дейност корейската компания възнамерява да вложи 12 млн. лв. до 2017 – 2018 година.На трети етап се предвижда засаждане на земеделски площи със зърнени култури и слънчоглед с цел използването им като собствен фураж и на финал ще бъде изградена фабрика за обработка на хранителни продукти, сред които традиционното корейско ястие кимчи. Инвестиционните планове за последните две дейности възлизат на общо 3 млн. лева отново за тригодишен период.

У джин Парк от ”Азия инвест” обясни, че идеята е да се създадат 280 работни места и отделно ще бъдат наемани хора като сезонни работници или с друг вид временна заетост с оглед спецификата на дейностите.

На този етап фирмата е наела в Телиш общо 7 сгради на бившето военно поделение с около 17 000 кв. метра площ, 104 декара заедно с площите около халетата и земя, върху която да се засаждат земеделските култури за фураж.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация