film izle

В 99% от случаите фарингитът е причинен от… синузит

faringitСпоред лекуващия ме лекар имам хроничен фарингит. Хронифицирането на заболяването прави ли го неизлечимо? Какви други последици за здравето ми да очаквам?

Петър Иванов, 53 г.

Битува мнение, че хроничният фарингит, подобно на хроничен синузит, не се лекува, което далеч не е вярно. Трябва да се знае, че хроничният фарингит в 99% от случаите е вторично заболяване, т. е. причинено е от друго. И тъй като фарингитът представлява възпаление на лигавицата на гълтача, обикновено това друго заболяване, което го предизвиква, е хроничната инфекция в носа, и то най-често в етмоидалните синуси. При тези хронични синузити се отделя гноевиден секрет, който не е нищо друго освен концентрирани микроби. Той се стича по задната стена на гълтача и по целия път, по който преминава, предизвиква възпалителна реакция, изразяваща се в хроничен фарингит.

Симптомите на фарингита са сухота, болка в гърлото, при преглъщане, много често изостряне на състоянието след пиене на студена или газирана напитка.

Хроничният фарингит се проявява под три форми, които отговарят на стадия на развитие на заболяването и в зависимост от формите се предприема съответният начин на лечение. Първата начална форма е катарално възпаление на лигавицата, което е леко и създава най-малко проблеми. Втората форма е хипертрофично възпаление на лигавицата, което може да бъде странично и гранулозно. При тази форма надебеляването на лигавицата визуално представлява струпвания от лимфоидни структури като зрънца, а пациентът непрекъснато има чувството за чуждо тяло в гърлото. При тази форма на фарингит най-удачно от съвременна гледна точка е използването на лазерна и радиохирургия, с помощта на която да се направи деструкция на тези хипертрофирали лимфоидни натрупвания. След премахването им лигавицата много бързо и безболезнено се връща към нормалния си вид и субективните оплаквания изчезват след няколко дни.

Последната най-тежка форма на хроничния фарингит е хроничен атрофичен фарингит. Когато много години се е развивало това възпаление, то води до една атрофия, стопяване на лигавицата на гълтача в резултат на нарушеното хранене. Тогава хората се оплакват от една непрекъсната сухота в гърлото, болка при поемане на всякакъв вид храни и течности. Тази форма изключително трудно се лекува, и то без гаранции за успех. Известни са хиляди методи, които целят единствено да подобрят трофиката, храненето на лигавицата и да предизвикат известна регенерация на тъканите, но това е много трудно. Затова се използват различни видове гаргари, инхалации, медикаменти на базата на етерични масла, витамини.

Фарингитът е лечим, но трябва да се диагностицира точно формата и да не пропускаме никога да обърнем нужното внимание на околоносните кухини и носа, които са най-честа причина за хроничните възпаления на гълтача.

Д-р Юрий НИКОЛОВ, УНГ, завеждащ клиника „Св. Параскева“

Рубрика ПОСЛУШАЙ ЛЕКАРЯ

Уважаеми читатели, 

ако имате здравословни проблеми, „BG Север“ ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез сайта ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника „Света Параскева“. 
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888 

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация