film izle

Кофражист, говедовъд и заварчик влизат в списъка на защитените професии

profБизнесът има нужда от квалифицирани работници и предлага добро заплащане, но професиите, които се търсят, са непривлекателни и нежелани от учениците и техните родители. Същевременно в много от професиите по тези специалности работещите са в предпенсионна възраст и скоро няма да има от кого да бъдат заменени. Около този извод се обединяват директорите на 10 професионални гимназии от областта, които са имали задачата да проучат възможностите и нуждите на пазара и да съставят списък с професиите, които да бъдат обявени за защитени. Кои са те и какво представлява терминът „защитена професия”, обявиха те, заедно с представители на Регионалния инспекторат на образованието (РИО) – Плевен, на обща пресконференция. Списъкът с одобрените професии предстои да бъде приет с акт на Министерски съвет. Паралелките по одобрените защитени професии, поради малкият брой ученици, които ги записват, дава възможност за сформиране на маломерни паралелки с под 18 ученика.

Директорът на ПГ по лозарство и винарство Бисерка Илиева смята, че професионалното образование трябва да стане приоритет не само на думи, а и в действителност. Според нея подготовката на учениците трябва да става по професии, които наистина са необходими на бизнеса, а не да се подготвят кадри, които след излизане от училище не могат да си намерят работа. Лозаро-винар е професията, която тя предлага да влезе в списъка със защитени. Според Илиева в бъдеще ще са необходими по-добри специалисти в по-малка численост. Това е най-традиционната специалност на училището, която не е особено привлекателна, но в Националната стратегия Плевен е сред 9-те лозаро-винарски райони с приоритет отглеждане на червени сортове грозде и производство на вина от тях. Следователно специалисти в тези области тепърва ще бъдат необходими и търсени, смята Илиева.

prof2Директорът на ПГ по строителство и геодезия Нели Йочева предлага професия строител със специалност кофражи и армировка и бетон. На завършилите се осигурява веднага работно място, тъй като в момента експертите са предпенсионна възраст. Като плюс за младите хора, които изберат специалностите са високото заплащане и възможността за работа в чужбина. ПГ по механо и електротехника залага на професията металургия и металообработка със специалности машинен техник и машини и електронно управление. Доброто сътрудничество на училището с фирми от Плевен, възможността за практика в реална работна среда, както и възможността за започване на работа веднага след завършването, са сред плюсовете, които изтъкват от школото.

ПГ по хранително-вкусови технологии „Луи Пастьор” се включва в списъка с технолог по експлоатацията и поддръжката на хладилна техника в хранителната промишленост.

От ПГ по мениджмънт и хранителни технологии предлагат защитена професия да стане техник технолог в хранително-вкусовата промишленост със специалности производство на мляко и млечни продукти и производство на месо, месни продукти и риба. Според директора Теменужка Енчева досега условията на труд в тези сфери не са били привлекателни за учениците, но с изискванията на ЕС нещата коренно се променят. Фирмите вече изпитват недостиг на квалифицирана работна ръка и предлагат добро заплащане.

ПГ по земеделие „Стефан Цанов” – Кнежа, предлага защитена професия да стане техник-животновъд със специалност говедовъдство. Досега прием по тази специалност не е имало. Въпреки че е крайно непривлекателна, реализацията и доброто заплащане в новосъздадените животновъдни фирми гарантира бъдещето на избралите да я завършат.

В ПГ по механоелектротехника „9-и май” – Червен бряг, са заложили на професия машинен техник специалност машинни системи и цифрово управление. Там залагат на добра учебна база и оборудвани кабинети.

ПГ „Захарий Зограф” – Плевен, предлага професията машинен техник, специалност технология на машиностроенето, а ПГ по машиностроене „Хр. Смирненски” – Кнежа, специалност заварчик с прием след 7 клас.

prof7В Белене голям проблем се оказва не само изборът на професия, а демографският срив, който съпътства спирането на строежа на Втора Атомна. За 8 години в ПГ по ядрена енергетика „Мария Кюри” учениците от 400 падат на 75, с болка отбелязва директорът Мая Гъркова. От там предлагат за защитена професията електротехник по специалността електроенергетика. Прием по тази специалност не е имало от 2010 г.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация