film izle

Папиломът може да се развие в раково образувание

glasОткриха ми папилом на гласните връзки. Притеснен съм не толкова от диагнозата, колкото от факта, че естеството на работата ми не ми позволява да се изолирам от запрашеност – което според специалиста, който ме диагностицира, е основната причина за появата на папилома. Какво бихте ме посъветвали относно лечението и профилактиката?

Павлин Георгиев, 49 г.

Папиломът представлява доброкачествен тумор, който се развива в областта на гласните връзки, т. е. вътре в гръкляна. Както всички тумори, така и той е с несъвсем изяснена генеза. Възможно е да се причинява от особен вид вирус – една от последните теории, която се налага. Безспорно появата му е свързана с много инхалаторни вредности – работа в запрашена среда, работа с химикали, в мини, в машиностроителната промишленост и т. н., където атмосферата е наситена с прах и химически вещества над нормата. От друга страна, доказана е пряката връзка на възникването на папилома от тютюнопушенето, тъй като по време на поемане на дима той среща по пътя към белия дроб препятствие, перпендикулярно на посоката на дима, което представляват гласните връзки. Настъпва дразнене и отлагане на катрани, на никотин върху тях. Когато дълго време продължи това дразнене, то довежда до появата на този вид доброкачествено туморно образувание. Трябва да знаем, че папиломът е условно доброкачествен – има възможност да се превърне в злокачествен тумор, карцином. Затова е много важно да бъдат лекувани навреме.

Папиломите се разделят на две големи групи в зависимост от давността – времето, за което са се появили. Едната група е т. нар. меки или червени папиломи. Те са началните стадии на развитие на този тумор и приличат на зърнисто образувание с червеникав цвят, меко и кървящо при допир. Когато обаче папиломът е с голяма давност, той ороговява и става по-светъл, белезникав и твърд.

Клиниката е свързана с нарушаване функцията на гласните връзки и на процеса на гласообразуване. Гласът може да стане глух, слаб, може да бъде дрезгав или напълно загубен, човек само шепне – състояние, което се нарича афония. Това зависи от големината и разположението на папилома. Обикновено тези тумори се разполагат в предните две трети на гласните връзки.

Съвременната диагностика на папилома включва задължително ендоскопско изследване, защото трябва да се направи преглед във всички равнини и посоки на папилома. Чак тогава можем да преценим преди операцията в каква степен той е инвазирал в растежа си и да направим най-точния възможен оперативен план, с който да бъде премахнат. Отстраняването на папилома е само оперативно. Съвременните технологии включват безкръвното опериране с помощта на радиохирургия. Тази интервенция е и атравматична и води до много бързо възстановяване в следоперативния период, тъй като се налага единствено гласов покой от 10-ина дни и хранителен режим, при който да не се прекалява с подправки, горещо, студено. Разбира се, не говорим за вредните навици като тютюнопушене и приемане на алкохол, които трябва да се забравят в тези случаи. Задължително се изследва хистологично материалът, който се взема интраоперативно, след което се поставя окончателната диагноза дали има начална туморна дегенерация, или няма, защото това налага да се вземат повторни мерки от оперативно естество и по-разширена оперативна интервенция.

Нашият съвет е при всички състояния, които са свързани с промяна на гласа повече от 30 дни, задължително да се търси консултация от специалист УНГ, като много желателно е тези консултации да се правят с помощта на съвременните технологии в медицината, а не само с ларингиалното огледалце.

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ, УНГ, завеждащ клиника „Св. Параскева“

Рубрика ПОСЛУШАЙ ЛЕКАРЯ

 

Уважаеми читатели, 

ако имате здравословни проблеми, „BG Север“ ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез сайта ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника „Света Параскева“. 
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888 

има 1 коментар
  1. ами да каза:

    HPV – човешки папиломен вирус с над 200 щама, някои доброкачествени, други злокачествени, най-често от сексуален контакт

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация