film izle

Колите в Кайлъка – наглост и безхаберие

kajlaka3Хубавото време през почивните дни очаквано изкара плевенчани от домовете им, давайки възможност на малки и големи да се насладят на пролетното слънце след дългата зима. В парк Кайлъка в неделя цареше пъстро оживление, създадено от групи тийнейджъри и деца с родителите си, баби и дядовци, кучета, велосипеди и… автомобили. За пореден път пишем за проблема, за пореден път вероятно от Областната управа ще обещаят да започнат редовно да се правят проверки и да се санкционират нарушителите. И… след време пак ще пишем, за пореден път.

Това, което видяхме ние, заедно със стотиците разхождащи се плевенчани, не е невиждано, при това сме свидетели всички – коли, паркирани по алеите до кафенето между езерото с лодките и тенис кортовете, до масите на търговците до детската площадка встрани от Летния театър. За да стигнат до там, шофьорите са минали покрай големия паркинг на „Двете сърнета“, знака „Забранено влизането“ и бариерата, която без значение дали е вдигната или спусната, би трябвало да спира колите. Автомобили се движеха и по алеите, държейки нащрек и избутвайки встрани пешеходци и колоездачи. Дотолкова сме свикнали с тези гледки в Кайлъка, че те просто не ни правят впечатление и сякаш проблем няма. Но всъщност има.

kajlaka5Неправилно движещите се и паркирани автомобили пречат на пешеходците да се разхождат по алеите,  заемат мястото за тичане на децата, застрашават каращите колела и ролери, замърсяват въздуха с изгорелите си газове. Сигурно е въпрос на демонстриране на финансови възможности, на смелост и на „аз съм велик и никой не може да ми каже нищо“ от страна на нарушителите, да тръгнеш да се разхождаш с кола, че и да я спреш до стола, на който седиш, докато пиеш кафе.  Или пък на разбирането, че правилата съществуват само за да се нарушават. Но в цивилизования свят гражданите спазват правилата, а тези, които се правят на баровци, отнасят глоби. Не престиж и класа, а напротив – комплексарщина, ниска култура и арогантност демонстрират нарушителите. И най-вероятно, ако стане чудо и освен че се сдобият с акт, са принудени и да го платят, следващия път ще помислят къде да спрат. А може и да се сетят, че с лошия си пример правят и децата си нарушители, показват неуважение и пренебрежение към обществото и в крайна сметка към себе си.

Неправилно паркирани автомобили има из целия град – показвали сме и ще продължаваме да показваме снимки и да вадим на показ конкретни нарушения. Често това води до катастрофи и до създаване на рискови ситуации. Неглижирането на проблема с нарушаване на правилата за движение създава чувство за безнаказаност у нарушителите и показва пълно безхаберие от страна на отговорните институции, прави гражданите все по-незаинтересовани да спазват правилата и да съобщават за нередности. Въпреки жертвите на войната на пътя, които се увеличават, въпреки уж строгите мерки, за които се говори.

Може би в Кайлъка, както всяка година, следва планирана акция, която ще бъде отчетена като успешна. Ще бъде установено, че масово не се спазва забраната за влизане на превозни средства, указана със съответните знаци, и ще бъдат съставени примерно 25 акта. А после?

От август миналата година паяк в Плевен няма, след изтичане на договора с фирмата той не е подновен. Процедурата за нов избор е стартирала, очаква се до дни да разберем ще имаме ли в Плевен паяк, или не. Скоби на нарушители се поставят, но явно са недостатъчно. Недостатъчен е и контролът от страна на пътните полицаи, за да продължават улиците да са пълни с паркирани автомобили.

Когато едно общество е стигнало до там, че да се говори за ценности, морал и съзнание е безсмислено и дори цинично, спазването на правилата трябва да се наложи със строг контрол и санкции като възможната мярка за осигуряване правата на гражданите, част от това общество. Контролните функции са в ръцете на държавата, и там трябва да си останат. Ако искаме да има държава, в която да живеем, а не да оцеляваме по случайност.

kailaka1

kajlaka2

kajlaka4

 

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация