film izle

С аранжимента на Августина Серафимова, „Калушарска сюита” влезе в репертоара на перкусионистите

suita1Аранжиментът на Августина Серафимова на „Калушарска сюита” от Ангел Шопов вече излезе от печат в самостоятелна книжка. Издателството е izdavam.com, печатницата „НИМА“. С това пиесата за народен оркестър, създадена през 1992, ще може да се изпълнява от ансамбли за ударни инструменти.

Аранжиментът за ансамбъл от ударни инструменти, в който по желание може да бъде включен и тъпан, е направен от Августина Серафимова през 2014 и изпълнен за първи път от перкусионен ансамбъл „Акцент” с ръководител С. Серафимов при откриването на Третия международен фестивал за маримба и ударни инструменти в Плевен – 2 юли 2014.

suita

Ангел Шопов още като дете е слушал от своите родители преданията за тайните мъжки общества на калушарите, които обикалят селата и играят за здраве и плодородие, лекуват и гонят демони през Русалската неделя – седмицата, която започва от празника Св. Дух. През 2012 Веселин Личев адаптира „Калушарска сюита” за солист – ксилофон, и оркестър, която премиерно е изпълнена от Поля Петкова (ученичка на Симеон Серафимов в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков”) и Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” на 10 декември 2012 г. в Плевен.

 

 

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация