film izle

Учат затворниците как да се приспособят към живота на свобода

OLYMPUS DIGITAL CAMERAДнес пред журналисти бе представен проектът „Свобода зад решетките”, който се реализира от сдружение „Младежки форум 2001”, Разград от март 2015 и е подкрепен от Норвежки финансов механизъм 2009-2014, чрез Министерство на правосъдието по Програма BG 15 „Корекционни услуги, включително без прилагане на мерки за задържане”. Дейностите са насочени към служители от затвора в Плевен и към лицата, които изтърпяват наказания „лишаване от свобода”.

Проектът предвижда разработване и реализиране на програми за обучение на служители и осъдени лица. В пресконференцията участваха нейно Превъзходителство Гюру Катарина Викьор – посланик на Кралство Норвегия в България, Росен Желязков – главен директор на главна дирекция „Изпълнение на наказанията” към Министерство на правосъдието, Иван Петков – началник на затвора в Плевен, Диляна Георгиева – ръководител на проекта.

Идеята е лишените от свобода да могат да се адаптират и социализират по-лесно, когато излязат навън, а персоналът да е готов да им помогне в периода, когато са зад решетките. В плевенския затвор в момента наказанията си изтърпяват 430 души, съобщи шефът му Иван Петков. 11о от тях са без образование. Голяма част от този процент са младежи, родени след 1990 година. За да получат минимума от знания, скоро в затвора бе открит и учебен център.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация