Призови места за учениците на НУИ „П. Пипков” в международен конкурс

muzik2Призови места завоюваха ученици от НУИ „Панайот Пипков” в 11-я международен  конкурс за изпълнение на немска и австрийска  музика „MAGIC”, който се проведе от 16 до 18 април  в Бургас.

muzik
Християн Христов

Деветокласниците Християн Христов и Златина Иванова от класа по ударни инструменти на Симеон Серафимов се класираха на първо и второ място. С първа награда от същия конкурс се завърна и виолончелистката Камелия Първанова от  XII клас с преподавател Диана Петкова. С трета награда са удостоени пианистът Дамян Господинов с преподавател Антоанета Воденичарова и Натали Нейкова от класа по виолончело на Петранка Антонова. Призовите места в конкурса гарантират на притежателите си едногодишна стипендия по Програма за закрила на децата с изявени дарби от Министерство на културата.

В престижния форум тази година са участвали   над 130 млади инструменталисти от България, Турция, Русия и Ирландия, разделени в четири възрастови групи. Конкурсът се организира от Средно музикално училище  „Проф. Панчо Владигеров“ и Община Бургас под патронажа на кмета на град Бургас, Министерство на културата, Областна управа – Бургас,  Посолство на РГермания, Посолство на РАвстрия, Фондация  „Хелмут Фогел“ – Манхайм, Германия. Провежда се през година – в края на месец април. Журито се председателства от проф. Димитър Момчилов, декан на инструменталния факултет на Държавна музикална академия.

 

%d bloggers like this: