Очен скенер вече работи в Плевен, спаси зрението на млада жена

okulus_centurionОчен скенер за ранна диагностика на заболявания на окото вече работи в Плевен. Апаратът за оптично-кохерентна томография (ОСТ или очен скенер) е единственият в Плевен. Изследването с него е безболезнено, безвредно и трае десетина минути, съобщиха офталмолозите д-р Румен Минков и д-р Велизар Тодоров.

ОСТ-то изследва очното дъно по-прецизно от всеки друг апарат, с помощта  му се „виждат” в 3D-изображения дълбоките слоеве на ретината и зрителния нерв.  Апаратът дава срезове на ретината с много голяма разделителна способност (10 пъти по-голяма от ядрено-магнитния резонанс), получавани в реално време. ОСТ-то се използва за диагностициране на значими очни заболявания в ранен стадий, които нелекувани могат да доведат до слепота –  макулна дегенерация, диабетна ретинопатия, глаукома и др. Често те протичат без симптоми и се откриват едва когато пациентът започне да ослепява необратимо.

Последното доказателство е историята на млада, 36-годишна жена – Г.П. от Плевен. Тя е информиран пациент, който държи на здравето си и прави профилактичен преглед всяка година. Има баба, болна от глаукома и от нея знае, че трябва редовно да мери вътреочното си налягане. Повишеното вътреочно налягане е един от признаците за глаукома, която протича без симптоми. Това е опасна болест, която води до необратима слепота. Вече загубеното зрение не може да се възстанови, но може да се спаси остатъчното. Г.П. всяка година мери налягането си, но то е в нормални граници. Тази година решава да включи в прегледа и очния скенер.

„Той диагностицира ранен стадий на глаукома, още преди да започнат измененията. Веднага е назначено лечение с капки, които имат за цел забавяне на прогресията на заболяването. Пациентката е щастлива, че болестта е овладяна. Тази ранна диагностика е невъзможна по друг начин, измерването на вътреочното налягане е недостатъчно“, коментира д-р Румен Минков.

 

%d bloggers like this: