film izle

С голям концерт в зала „Люмиер“ НУИ „П. Пипков“ празнува 55-ата си годишнина

konc1На 12 май в 19 часа започва празничният концерт с участието на възпитаници на Националното училище по изкуствата (НУИ) „П. Пипков“ – Плевен. Мястото е зала „Люмиер“ на Националния дворец на културата, а поводът – 55 годи от създаването на плевенското школо.

В програмата са включени изпълнение на момичетата и момчетата от специалност „Народни песни и танци“, които ще открият концерта с „Пролетен момински танц“. konc6Публиката ще се наслади на индивидуалните изпълнения на Виктория Маринова (цигулка), Елеонора Цветанова (флейта), Мануела Георгиева (пиано), Натали Нейкова (виолончело), Дейвид Иванов (акордеон), Камелия Първанова (виола), Пламена Пенова (флейта),  Христея Маркова (пиано), Поля Петкова и Елена Дорошенко –  маримба, както и на груповите изпълнения на утвърдените вече състави при училището – перкусионен ансамбъл „АКЦЕНТ“ и ансамбъл „Акордеомания“.konc7

konc

Концертът ще завърши с „Видински танци“ по музика на Иван Вълев.

konc8

Средното музикално училище „Панайот Пипков” в град Плевен (днес Национално училище по изкуствата) е създадено през 1960 г. В училището се изучават класически инструменти, от 1966 г. българските народни инструменти кавал, гайда, гъдулка и тамбура. През 1987 г. се открива специалността народно пеене и от 2002 г. – български танци. От 2006 г. се въвежда изучаването и на изобразително изкуство – живопис, скулптура, графика, 2014 г. – поп и джаз пеене, а от учебната 2015-2016 г. има възможност за прием по актьорско майсторство.

Пръв директор на училището е Иван Свиларов, от 1961г. в продължение на 34 години – Божко Шойков, а от 1995 г. насам – Жечка Димитрова.
През 1985 г. на училището е присъден орден „Кирил и Методий” – I степен, 2000 г. – „Златна лира” от СБМТД, 2005 г. – Грамота от Министерство на културата и Почетен диплом от Община Плевен, 2009 г. – Плакет от НС на РБългария, 2010 г. – Сертификат „Златна книга“ – за принос към развитието на българската култура от Съвета на Европейската научна и културна общност, Грамота от МК и Почетна грамота от Община Плевен.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация