Започна ученически обмен между ГПЧЕ и италианския лицей „Джузепе Галанти”

865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a8741c8b4642487ae5fe430b68ff80439966eМиналия месец беше поставено началото на още един дългосрочен ученически обмен за учениците от ГПЧЕ –  Плевен, и лицей „Джузепе Галанти” – Кампобасо, Италия, чрез подписване на договор между директорите на двете училища. Учениците от френските паралелки на плевенската гимназия посетиха градовете Рим, Кампобасо, Матера, Термоли, Сепино, като заедно с италианските ученици работиха по темата „Религиозната архитектура в региона и страната“, обсъждайки фактите на френски език.

В продължение на една седмица младите хора правиха проучвания за архитектурата на много църкви в областта Молизе и обследваха въпроси, касаещи всички европейци. Качественото образование е една от тях. Българските ученици бяха приети от директора, учителите и учениците на Лицей „Джузепе Галанти” в град Кампобасо. Присъстваха на концерт, организиран в тяхна чест. Наблюдаваха  работата в часове по различни учебни дисциплини.

Учениците от Езиковата гимназия в Плевен  представиха на френски език информация за български православни храмове, разказаха най-интересното от историята на създаването им и споделиха интересни факти от направените проучвания. Изнесоха и урок по български език, който предизвика голям интерес, но и доста затрудни домакините. Вчера вълнението и радостта на учениците и учителите от ГПЧЕ по повод празника на училището бяха двойно по-големи, защото те бяха споделени с гостите от Италия – 13 ученици и 2 учители от лицей „Джузепе Галанти”. В рамките на една седмица партньорите ще имат възможност да разширят познанията си по темата на проекта, посещавайки Троянския манастир, Бачковския манастир, църквите и забележителните исторически места в Ловеч, Троян, Пловдив и Плевен.

Съставът на младите изследователи ще се увеличи на 12 май, когато ще се присъединят учениците и учителите от училището в гр. Шалон-ан-Шампан, Франция, с които ГПЧЕ – Плевен, поддържа партньорски взаимоотношения от три години.

%d bloggers like this: