С „Обноски за маса“ Плевенският театър ще открие новия сезон

teatar„Обноски за маса” от  Алън Ейкбърн – английска пиеса от 70-те години на миналия век, е най-новото заглавие, по което работи екипът на плевенския театър. Въпреки че с премиерата ще се открие следващия творчески сезон през септември, актьорите вече са готови да излязат на сцена, научи „BG Север“ от тях и от режисьора на постановката Маргарита Мачева. Ние правим пиесата доста модерно, прехвърляме действието в съвремието, тъй като текстът няма абсолютно никакво отношение към времето, когато е създаван и звучи актуално и днес, разкри в аванс Мачева. „Накратко: Това е пиеса за едно семейство, което е доста шантаво. Събират се много рядко и винаги се опитват да си прекарат весело, но все имат конфликти помежду си. Забавното в пиесата е това стараене да се държим прилично, докато вътрешното напрежение, нагнетявано от проблемите, които събираме в себе си, не избие в един момент.

m-machevaПиесата е много смешна, не е ситуационна, а по-скоро е комедия на характерите“, разказва режисьорката, като издава, че в представлението ще се използва много мултимедия, откъдето ще идват ефектите. Ива Николова е част от пиесата с поверена почти главната роля, както самата тя обяснява. Освен нея в комедията участват Адриан Филипов, Сергей Константинов, Цветомир Нечев, Нина Илиева, Ива Николова, Цветелина Кирилова и Камелия Хатиб. Приятни интриги, интересна сценография и режисьорски решения. Така Ива обобщава впечатленията си от работата по пиесата. Сценограф е Теодор Киряков. Той беше в екипа на Мачева при дебюта й като режисьор с „Кървава сватба“ от Фредерико Гарсия Лорка, поставена преди две години на плевенска сцена като дипломната работа на младата режисьорка, завършила НАТФИЗ при проф. Пламен Марков. Любовта към театъра, както самата тя споделя, й е от детските години, като тя е един от многобройните възпитаници на Детската театрална студия при ДКТ „Иван Радоев”.

„Обноски за маса“ ще бъде четвъртата й пиеса като режисьор. След „Кървава сватба“ тя поставя „Без зестра“ на Островски в Русенския театър и прави едно представление за домашното насилие в Червената къща в столицата.

 

%d bloggers like this: