film izle

Бронхит през юли – най-честото усложнение от прекаран летен вирус

kashlicaЛетните вируси са не само неприятно изживяване, но могат да имат и тежки последствия, предупреждават специалистите. Как да се предпазите от тях и какво трябва да правите, ако вирусът ви „лепне“ неочаквано, съветва специалист от плевенска клиника. 

Вирусите, които се развиват през летните месеци, могат да причинят инфекции в горните дихателни пътища или да предизвикат стомашно-чревни оплаквания. Дали през януари, или през юли, вирусните инфекции протичат идентично. Неприятното на летните вируси е това, че симптомите се развиват в период, който се характеризира с високи температури, което допълнително усложнява протичането им и се понася тежко от пациентите.

Респираторните вируси предизвикват сериозни възпаления в горните дихателни пътища, в носоглътката и в гърлото. В началния етап симптомите са висока температура, силно зачервена лигавица на гърлото и тежки оплаквания от болки в него, включително до невъзможност за преглъщане, без да е налице обективна картина за тежка инфекция. Този етап обикновено продължава няколко дни, като след това се развиват и усложненията. Сред тях най-сериозните са гнойното възпаление на сливиците (ангина) или на носа, защото когато инфекцията слезе надолу по дихателните пътища, предизвиква развитие на белодробни усложнения. При развитието на бронхит, каквото е най-честото усложнение от летния вирус, започва неприятна, задушаваща кашлица, която много трудно се повлиява от медикаментозно лечение. Затова трябва да сме особено внимателни с вирусната инфекция, защото опасна е самата тя, но по-опасни са усложненията от нея. Не бива да се неглижира едно неразположение, свързано с висока температура, с хрема и с болки в гърлото, а трябва своевременно да потърсим лекарска помощ.

Лечението е основно симптоматично като през първите няколко дни е излишно да се приемат антибиотици, тъй като вирусите не се влияят от тях. Факторът, който е в състояние да спре тяхното развитие в началото, е високата температура, която се явява защитна реакция. Ако след първите няколко дни не настъпи подобрение в състоянието на пациента, в голям процент от случаите това говори за усложнения, които задължително изискват намесата на специалист, който наред със симптоматичното лечение, задължително да предпише терапия с антибиотик. Препоръчва се приемането на много течности, за да се активира отделителната функция на бъбреците и да се изчисти интоксикацията на организма. Пациентът е желателно да се храни с повече плодове и зеленчуци, а през периода за справяне на организма с болестта да полежи няколко дни, за да се избегнат усложнения.

Д-р Юрий НИКОЛОВ, УНГ, завеждащ клиника „Св. Параскева“

Рубрика ПОСЛУШАЙ ЛЕКАРЯ

 

Уважаеми читатели, 

ако имате здравословни проблеми, „BG Север“ ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез сайта ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника „Света Параскева“. 
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888 

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация