С Трета въздушна обиколка отбелязваме век от самолетостроенето у нас

avioТретата въздушна обиколка на България се организира по повод 100 години самолетостроене у нас. Летище „Бохот“ край Плевен ще е една от спирките във въздушната обиколка на България. Това съобщиха днес на пресконференция Антон Георгиев, собственик на Авиационен комплекс за лека, спортна и туристическа авиация „Скай парк“ – летище Бохот LM и Илиян Иванов – председател на Авиационно сдружение „Криле“.
Авиообиколката ще се проведе на 7 и 8 август. За участие в нея досега са дали заявка екипите на 25 самолета. На 7 август към Пловдив ще се отправят всички самолети, участници в обиколката. От там ще се отправят към Приморско. След това част от самолетите потеглят към Бохот, а друга част към Балчик.
Третата въздушна обиколка е част от авиационното изложение „Построено от българи“, което ще бъде открито в Пловдив на 8 август от 11 ч. , бе съобщено днес на пресконференция.
Третата въздушна обиколка на България се организира във връзка с отбелязването на 100-годишнината от първия полет на българския авиатор инж. Асен Йорданов. „Това е българинът, който научи света да лети. Неговата кариера започва на 16 г., в нея е записано участие във войната, както и създаването на самолет „Експрес“ и още много разработки на летателни машини. Тях инж. Асен Йорданов реализира в САЩ. Той е автор на 9 книги по безопасност на полетите, които са преведени на много езици и дълги години служат на авиацията“, съобщиха днес организаторите на въздушната обиколка. Инициативата е на фондация „Български военновъздушни сили“ с подкрепата на Министерство на отбраната.
Най-младият летец сред плевенчани – Антоан Георгиев е само на 16 г. и е син на собственика на Авиационния комплекс в Бохот Антон Георгиев. А най-възрастният е бизнесмен на 63 г. от Търговище.
На пресконференцията днес бе съобщено, че на 19 и 20 септември ще се проведе авиационният фестивал „Криле за всички“ на летището в Бохот. Още не е ясен точният брой на участниците, но се очаква да се спази традицията за изпълнение на парашутни скокове.