film izle
12 октомври 2015, 12:38 1 коментар

НПО-та и кандидат-съветници дискутираха идеята за създаване на здравен клъстер в Плевен

Публична дискусия на тема „Плевен – европейски и здравен център на Балканите“ се проведе днес в зала „Гена Димитрова”. В нея взеха участие представители на политически партии и коалиции, регистрирани за участие в изборите за общински съветници и кметове на предстоящия вот. Събитието е инициатива на гражданска мрежа от 8 плевенски неправителствени организации, които споделят обща загриженост и отговорност за социалното и икономическо развитие на града и региона и се реализира с помощта на Института за регионални и международни изследвания.

Потенциалните членове на новия Общински съвет подписаха Рамково споразумение за сътрудничество и поеха ангажименти през следващия мандат да актуализират Общинския план за развитие на Община Плевен (2014 – 2020 г.) и Стратегията за развитие на област Плевен (2014 – 2020 г.) чрез концепция за оползотворяване на ресурсите в здравеопазването. Идеята е тези програмни документи да се допълнят с концепция за създаване на здравен клъстер. „Трябва да се разработи и приеме общинска нормативна уредба, която да регламентира процедурите за привличане на инвестиции, включително и създаване на индустриален парк за високо технологични медицински, фармацевтични и съпътстващи производства“, обясни пред присъстващите Елена Кирицова-Иванова – председател на Сдружение „Развитие на личността и човешките общности“.

Според плевенските НПО-та формирането на един клъстер носи преки ползи не само за участващите в него компании, но и за общностите като цяло, защото заетостта се покачва, създават се нови продукти и услуги, намаляват се производствените и финансовите разходи.

има 1 коментар
  1. Правителствен организатор каза:

    Егаси и пълната зала! Много голям интерес е предизвикала дискусията… сред спящите 😉

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация