Майя Ананиева: Да работя с деца е моето призвание


maya1

След откриването на юбилейната изложба на Арт школа „Колорит“ „Полет  в цветове„, разговаряме с ръководителката на школата Майя Ананиева – за успехите, удовлетворението и бъдещите изяви на малките колоритчета. 

 

– Г-жо Ананиева, какво са за вас тези 25 години?

– Това са 25 от моите най-хубави творчески години, посветени на работата ми с децата. 25 години пълни с невероятни успехи, благословени от Бог, с над 5000 високи международни отличия в повече от 30 страни в света, над 200 самостоятелни изложби, 60 от които в чужбина. Един безкраен низ от победи, над 50 участия в международни арт форуми, фестивали, пленери. Това е в най-обобщен вид 25-годишният път на школата.

– Какво е разковничето на тези успехи?

– Любовта. И вдъхновението, което идва свише. Мисля, че призванието ми е да работя с децата.

– На какво искате да ги научите?

– Искам да ги науча да умеят да се борят в живота, защото и в изкуство битката е непрекъсната – да умееш да овладяваш нови знания, да ги прилагаш, да имаш творческо въображение, творчески полет, защото без полет няма победа. Полет към нови върхове и хоризонти. Това пожелах на моите ученици и на себе си. Много дръзновение, защото е казано, че ако повтаряш непрекъснато старите неща, никога няма да имаш нови победи. Ние се стремим заедно с децата към едно непрекъснато развитие. То е безкрайно. Бог да ни дава сили и вдъхновение да следваме мечтите си.

– На колко години е най-малкият художник и на колко – най-големият?

– На 4 години е най-малката художничка в школата в момента – Ивайла. Най-големият е на 18.

– Колко ученици са преминали през Арт школа „Колорит“ за тези 25 години?

– Около 2000 деца. Някои са оставали за по-кратък период, други за по-дълго, а някои са рисували при мен 10-14 години без прекъсване. Част от тях са кандидатстуденти и още са тук. Верни, предани, настървени към победата и отдадени на изкуството. Човек трябва да следа това, което е неговото призвание.

– Готвите ли вече нова изява?

– Да, тя вече е подготвена. Това е изложба на Арт школа „Колорит“ в галерия „Изопарк“ в Москва – партньор за детско творчество на Третяковската галерия. На 12 ноември там ще се открие наша самостоятелна огромна изложба с около 150 творби, разположена в цялата галерия. Това е един прекрасен завършек на цялата година, посветена на нашия юбилей.

kolor

Майя Ананиева е родена в Писарово, Плевенско. Завършила е Художествената гимназия в София, а след това специалност „Живопис“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Член е на СБХ и на Международната асоциация за пластични изкуства към ЮНЕСКО. Има 12 самостоятелни изложби, а нейни творби са участвали в стотици национални и общински изложби, арт салони, колективни изложби в чужбина. От 25 години тя е ръководител на детската арт школа „Колорит“. Носител е на най-високите отличия за артпедагог в десетки страни – златни медали и плакети, специални награди, уникални призове, почетни знаци, дипломи, сертификати. За цялостната си творческа дейност е удостоена със званието „Заслужил гражданин“ на Плевен.

One thought on “Майя Ананиева: Да работя с деца е моето призвание

  • 28 октомври, 2015 г. в 17:45
    Permalink

    Алчна и ненаситна лисица, призванието ѝ било да работи с децата, но нека уточни- с децата на богаташите!

Коментарите са затворени.

%d bloggers like this: