Доц. Мая Дановска: От инсулт умира всеки 5-и мъж и всяка 4-та жена

m-danovskaДнес представители на медиите присъстваха на среща в УМБАЛ – Плевен, посветена на Световния ден на мозъчния инсулт – 29 октомври. От 2006 г. денят се отбелязва по инициатива на Световната инсултна организация /СИО/. Настоящата година е наречена от СИО за година на пациентите от женски пол с мозъчен инсулт. Това се налага заради непрекъснато нарастващата заболеваемост на жените от мозъчен инсулт, алармира доц. Мая Дановска, началник на Неврологичната клиника при УМБАЛ – Плевен.

„Годишно от мозъчен инсулт боледуват 17 млн. човека, от които 6 млн. умират. Рискът от заболяване нараства с възрастта, като около 72% от инсултите се случват след 65 години“, сподели данните от статистиката доц. Мая Дановска. Тя допълни, че на всеки 2 секунди пациент получава мозъчен инсулт, а т.нар „мълчаливи“ мозъчни инсулти са водеща причина за настъпващи сериозни ментални увреждания. Началникът на Неврологичната клиника изнесе данни, според които 15% от възрастните не могат да назоват дори един симптом на инсулта. 13 часа пък е средното време от настъпването на първите симптоми до представянето на пациента пред медицинските служби. 58% от пациентите с инсулт остават непрегледани през първите 24 часа от началото на заболяването, а 52% от всички попаднали в Спешно отделение не осъзнават, че имат мозъчен инсулт. Доц. Мая Дановска посочи още, че за последните 3 години смъртността от инсулт у нас е нараснала с 3.1 на 100 000. От инсулт умира всеки 5-6 мъж и всяка 4-5 жена.
„Мит са твърденията, че инсултът е непредотвратим и че не може да се лекува. Не е вярно и това, че инсултът поразява само възрастни и възстановяването е кратко. Мозъчният инсулт поразява хора от всички възрасти, етнически групи и произход. Ние трябва да вложим максимални усилия, да си подадем ръка, за да намалим риска от мозъчен инсулт“, категорична е доц. Мая Дановска. Тя назова трите най-важни действия за предотвратяване на инсулт: редуциране на всички познати рискове, своевременно и ранно разпознаване на симптомите и предоставяне на оптимални възможности за адекватно и специфично лечение на пациентите с мозъчен инсулт.

kardio1
Доц. Мая Дановска представи днес своя екип от млади специалисти, които работят денонощно за спасяване на човешки животи. Като предстояща инициатива, тя оповести създаването на кабинети за пациенти с мозъчен инсулт или такива с първи симптоми на заболяването. Там ще се извършват клинични прегледи и ще се правят консултации, оповести доц. Дановска.

%d bloggers like this: