film izle

Откриха четвъртото Училище по лапароскопска и роботизирана хирургия

mu-6-11-2Четвъртото училище по лапароскопска и роботизирана хирургия бе официално открито днес в Телекомуникационния ендоскопски център. То ще се проведе от 6 до 8 ноември и е организирано от Медицински университет (МУ) – Плевен, съвместно със студентите – участници в Кръжока по онкологична хирурия под ръководството на доц. д-р Добромир Димитров, дм. Училището се провежда всяка година и към него интересът расте както от страна на българските, така и на чуждестранните студенти. Забелязва се засилен интерес към нашите лекции от все повече чуждестранни студенти. Затова изданието беше разделено в 2 сесии – една за български и следваща – за чуждестранни студенти през м. март 2016 г. В момента във форума вземат участие 26 студенти, обяви пред журналисти доц. д-р Добромир Димитров, дм.
По време на откриването днес стана ясно, че през обучение са минали 46 студенти, а 250 специалисти и преподаватели са ангажирани с идеята за хармонично развитие на младите хирурзи. Тя се прилага успешно във водещите европейски центрове за обучение по лапароскопска хирургия. Училището не цели масово участие, а провеждане на обучение на малка група студенти, селектирани според тяхната мотивация и изявени практически и научни интереси в областта на съвременната хирургия.
От всички млади медици, желаещи да вземат участие във форума, са избрани 11 активни участници, които отговарят на предварително зададените изисквания. Освен тях още 15 студенти се включват като пасивни участници. Студентите ще преминат лекции по апарати и техники в лапароскопската хирургия, ще се запознаят с различията между конвенционалната и роботизираната хирургия. Програмата включва лекции по роботизирана и лапароскопска хирургия в гинекологичната практика, както и приложение на тези техники в урологията. Активните участници ще имат възможност да овладеят основни лапароскопски знания и умения чрез практически упражнения с виртуални и бокс-тренажори.
На четвъртото издание на форума лекции ще изнесат водещи специалисти в областта на лапароскопската и роботизираната хирургия, сред които са имената на чл.-кор. проф. д-р. Гр. Горчев, дмн; проф. д-р. С. Томов, дмн; проф. д-р. Т. Делийски, дмн; доц. д-р. Н. Колев, дм; доц. д-р Д. Димитров, дм; д-р Е. Филипов и д-р Д. Цанков.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация