Двамата „заличени“ съветници от ГЕРБ ще положат клетва

gerb-lista2Двамата съветници от ГЕРБ – Станислав Иванов и Емил Цветков, ще положат клетва на следваща сесия на Общинския съвет в Плевен, съобщиха за „BG Север“ от Общинската избирателна комисия (ОИК). Това следва от решение на Върховния административен съд (ВАС), с което се отменя заличаването им от от листата на ГЕРБ за съветници и те влизат в местния парламент с преференциален вот.

Делото във Върховния административен съд е образувано по жалба на двамата съветници срещу решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което жалбата им срещу решение на ОИК – Плевен, за заличаването им от листата е оставена без уважение.

Припомняме, че двамата кандидати за място в новия плевенски парламент Станислав Иванов и Емил Цветков, избрани съответно на шесто и на девето място като съветници в местния парламент, подадоха жалба в Административния съд срещу решение на ОИК – Плевен, с което двамата се заличават от кандидат-съветническата листа на ГЕРБ. Според тях обаче това е станало без тяхно знание и съгласие. Заявленията от тяхно име са подадени в ОИК непосредствено след вота на 25 октомври от упълномощения представител на ГЕРБ Мартин Митев, с което двамата декларират отказ да бъдат избрани за старейшини. В последствие Иванов и Цветков са заличени от листата на ГЕРБ с решение на Общинската избирателна комисия – Плевен (ОИК). Те обжалват решението на ОИК – Плевен, а ЦИК не уважава жалбите им.

След решението на ВАС двамата остават в местния парламент и ще положат клетва като съветници, като от обявения от ОИК списък отпада най-младият съветник – Йордан Грижов, а предпоследният по преференции – Йордан Георгиев, влиза в ОбС на мястото на проф. Димитър Стойков, който се отказа от възможността да е съветник.

 

%d bloggers like this: