film izle

24-часовата прецизна диагностика на пациент със сънна апнея е важна за правилното лечение

apneiaАко от известно време не се чувствате добре през деня – раздразнителни сте, не можете да се съсредоточавате, имате проблеми с общуването с колегите, наднормено тегло и ако едновременно с това близките ви се оплакват от хъркането ви нощем, има голяма вероятност да страдате от сънна апнея.

Причините за сънната апнея могат да бъдат разделени на три основни групи. Първата от тях е свързана с вътреносови деформации – на носната преграда, на конхите, които предизвикват нарушаване на дишането през носа и се получава компенсаторно дишане през устата, особено през нощта по време на сън. Втората група причини е свързана с проблеми в носоглътката и в гърлото, като тук се визира спадане (птоза) на мекото небце, птоза на уволата – мъжеца, хипертрофия на сливиците, апотрофия на третата сливица. Третата група причини са свързани с проблеми, възпрепятстващи дишането от ларингиален характер – външновъзпалителни и други процеси на гръкляна, на гласовите връзки, които водят до стесняване на рината, на пространството, през което преминава въздушния поток между гласните връзки и оттам до въздушен и кислороден дефицит.

Секторът за сънна апнея към отделението по пулмология в МБАЛ „Св. Параскева” е свързан с наскоро откритата при нас лаборатория за полисомнография. Секторът е оборудван с изключително модерна техника последно поколение, даваща възможност да се проследява в продължение на 24 часа състоянието на един пациент, страдащ от сънна апнея, в будно състояние и по време на сън. При полисомнографията се следят изключително много жизнени показатели през този 24-часов период, като се започне с функция на мозъка и електроенцефалограма, следи се функцията на белия дроб, на сърцето. Всичко това е напълно автоматизирано и така се правят отчитанията на резултатите, които са много прецизни и дават възможност да се направи една много точна диференциална диагноза, след която да се вземе адекватното решение за лечението. Един значителен процент от случаите на болни със сънна апнея се дължи на увреждания от централен неврологичен характер, но не са малко случаите, когато сънната апнея се дължи на т. нар. обструктивен синдром – на някакъв проблем по пътя на дихателния поток в носа, носоглътката, гърлото и гръкляна. Тази прецизна диагностика е особено важна за правилното и точно лечение. Когато става въпрос за централни увреждания, тогава се помага с помощта на специална апаратура, закупувана от пациентите, с която дишат нощно време. Когато става въпрос за обструктивен синдром в горните дихателни пътища, се намесваме ние и след подходящи оперативни интервенции възстановяваме нормалното дишане през носа, гърлото и т. н. Когато проблемите са свързани с възпрепятстващи дишането вътреносови деформации, тогава се правят пластики на носната преграда, редукция на носните конхи и се възстановява носната проходимост на въздуха. Когато причините са свързани със спадане на носното небце и на мъжеца, се прави една изключително ефектна и напълно безболезнена операция, наречена увулофарингопалатопластика. Когато тази операция се извършва с помощта на съвременните радиохирургични методи, с помощта на радиохирургичен лазер, безкръвно, тя протича и безболезнено и с много лек оздравителен и възстановителен период, непричиняващ страдания на болните. Ефектът е много добър, тъй като се премахва една видима, възпрепятстваща дишането спънка в устната кухина.

Д-р Юрий НИКОЛОВ, УНГ, завеждащ МБАЛ „Св. Параскева“

Рубрика ПОСЛУШАЙ ЛЕКАРЯ

Уважаеми читатели, 

ако имате здравословни проблеми, „BG Север“ ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез сайта ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската МБАЛ „Света Параскева“. 
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888 

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация