Съдят счетоводителка за шпионска афера срещу доктори в ДКЦ 2

dkc2Плевенският районен съд в петък, 18 декември, отново ще проведе заседание по аферата „докторгейт“ за незаконно видеонаблюдение на трима лекари в кабинетите им в ДКЦ 2. Първото заседание по казуса бе на 17 ноември т.г. Делото за втори път влиза в съда, след като първоначалното решение бе отменено, съобщи съдия Светослава Цонева, пресаташе на съда. Скандалът избухна през май 2010 г., когато плевенската полиция започна разглеждането на случай за нерегламентирано видеонаблюдение в Диагностично консултативен център 2. Лекари са подали сигнал, че в кабинетите си са открили записващо устройство, за което не са били предупредени. Сигналът е подаден в полицията и прокуратурата на 30 април 2010 г. Служители на реда са посетили ДКЦ-то и са иззели техническите средства, поставени в три лекарски кабинета. Според управителя на здравното заведение д-р Марияна Лазарова, камерите са част от инвестиционно намерение, целящо охрана на лекарите и скъпоструващата апаратура в общо 16 кабинета. По думите й устройствата ще работят само през нощта и през почивните дни и не целят наблюдение на лекари или пациенти.
Тогава стана ясно, че никой от работещите в здравното заведение не е бил официално уведомен за камерите. Това трябвало да стане, след като бъдат монтирани и вързани към сървър всичките 16 устройства, обясни тогава д-р Лазарова. Управителят на ДКЦ 2 посочи, че няма никакви намерения да наблюдава лекарите по време на работния им процес, а напротив – да охранява имуществото и апаратурата във времето извън работния процес.
В заповедта, която бе издала, бе наредено записите да се ползват от ръководството на здравното заведение и от органите на реда, ако възникне инцидент. Д-р Лазарова посочи, че няма нищо тенденциозно в избора на точно тези кабинети и обясни, че лекарите, подали оплакването, не са я попитали за камерите.
Точно обратното разказа тогава един от тримата потърпевши лекари – съдовият хирург д-р Любомир Бешев. По думите му, няколко пъти е питал управителката какво е това устройство в кабинета му, а тя отговаряла, че е сензор за движение за следене на етажа. Проверката установила, че това са качествени камери за звуково и видеонаблюдение с висока резолюция, чието окабеляване водело до кабинета на главната счетоводителка.
Д-р Бешев не прие обяснението и за целта на камерите, като показа, че в кабинета му няма никаква скъпа апаратура, а само стар компютър и неработещ ултразвук. Той изрази крайно възмущение от идеята за наблюдение и обясни, че по закон камери могат да се използват от полицията само с разрешение на прокуратурата и съда.
От Окръжната прокуратура в Плевен тогава съобщиха, че е образувано дело по чл. 339 а – за държане на специално техническо средство без разрешение, което е предназначено за негласно събиране на информация. Направени бяха експертизи, които да установят дали това са технически средства и може ли чрез тях да се събира информация. Разследването имаше за цел да установи кой е виновникът за шпионирането на лекари по кабинетите им.
Две години по-късно, през март 2012 г., плевенският съд постанови присъда от четири години и половина затвор за главната счетоводителка на ДКЦ 2 в Плевен Снежанка Джибилова. Тя беше наказана по обвинението за незаконно шпиониране с видеокамери в три лекарски кабинета. Джибилова трябваше да изтърпи наказанието си при общ режим в затворническо общежитие от открит тип, реши тогава Районният съд в Плевен. Видеокамерите били замаскирани в кутии от стандартни инфрачервени датчици за СОТ. На тях били разпробити допълнителни отвори, а вътре били пъхнати цветни камери с висока резолюция и миниатюрни микрофони.

По време на процеса по аферата „докторгейт“ стана ясно, че жертвите са били кардиолозите д-р Светлозар Симеонов, д-р Диана Неделчева и съдовият хирург д-р Любомир Бешев. Тогава лекарите протестираха, че поставянето на бръмбари е неморално спрямо техните пациенти, които се разсъбличат или им доверяват обстоятелства около техните заболявания.

Жиците на устройствата са били свързани със сървър в кабинета на счетоводителката. Тогава източници от полицията обясниха, че сървърът не е бил открит при полицейската проверка.
Повече от 3 години и половина делото се разхождаше между прокуратури и съдилища, докато накрая нередностите в обвинителния акт на Районна прокуратура бяха изчистени и делото бе внесено за разглеждане в съда. Сега то отново е образувано срещу Снежанка Джибилова, главен счетоводител на ДКЦ 2 по същото обвинение.
Съдебното заседание е насрочено за 18 декември, от 10 часа.

7 thoughts on “Съдят счетоводителка за шпионска афера срещу доктори в ДКЦ 2

 • 16 декември, 2015 г. в 19:32
  Permalink

  a защо счетоводителката а неншефката?

  • 17 декември, 2015 г. в 15:24
   Permalink

   Защото шефката се оказа и шефка на СДС и кмета Спартански я покрива пред съда. Нали е юрист. Иначе не знам кой съдия ще повярва че не шефката на ДКЦ, а някаква си счетоводителка е накарала да се монтират камери по частните кабинети.

 • 16 декември, 2015 г. в 17:45
  Permalink

  Съдебното заседание е насрочено за днес – 18 декември, от 10 часа.

  ДНЕС – 18 ДЕКЕМВРИ?????????????????????

  • 16 декември, 2015 г. в 18:15
   Permalink

   Извиняваме се за грешката, поправихме я!

   • 16 декември, 2015 г. в 19:36
    Permalink

    🙂
    Няма проблем и нищо лично.
    Ясно е, че не е направена умишлено или от некадърност.
    Даже беше малко забавно една такава грешка и би била влязла в една забавна рубрика „Нашите гафове“ в края на годината ако направите.

    п.с. А бихте ли поправили и още една техническа грешка?
    Отнася се за този Ваш материал отпреди година където снимковият материал се е загубил някъде:
    Две патриотични шествия се разминаха пред Мавзолея (галерия)
    публикуван на 10 декември 2014, 20:51
    https://www.bgsever.info/news/2014/12/10/%D0%B4%D0%B2%D0%B5-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0/

    С Уважение: един от неформален фен-клуб „Винаги Верни“ отстояващи честта на плевенския спорт

    • 17 декември, 2015 г. в 10:53
     Permalink

     Снимките в много материали се загубиха в началото на януари т.г. при срив на сайта, вероятно от хакерска атака. Възстановихме почти всичко, останаха да липсват снимки в някои публикации от декември м.г. Опитваме се да възстановим и тях.

     • 17 декември, 2015 г. в 15:20
      Permalink

      Ами информирайте онзи палячо Росен Плевналиев за тази хакерска атака. Той ще разконспирира веднага, че това е дело на Великая Рус и Путин. Незабавно ще ги напляска, а те моменталически не само ще възстановят снимките ами и ще изпратят и допълнителни направени от тях от сателит.
      🙂 🙂 🙂
      :-))))

Коментарите са затворени.

%d bloggers like this: