Разпитват журналисти по шпионска афера срещу доктори в ДКЦ 2

dkc2Противоречия в показанията на участниците в плевенския „Биг Брадър“, твърдения за психически тормоз и разпит на журналисти, белязаха скандалното дело за шпиониране на лекари в ДКЦ 2. Процесът се проведе вчера в Районен съд – Плевен. Това е второ поред съдебно заседание по делото, в което подсъдима е Снежанка Джибилова, главен счетоводител на ДКЦ 2.
Скандалът избухна през май 2010 г., когато плевенската полиция започна разглеждането на случай за нерегламентирано видеонаблюдение в Диагностично консултативен център 2. Лекари са подали сигнал, че в кабинетите си са открили записващо устройство, за което не са били предупредени. Сигналът е подаден в полицията и прокуратурата на 30 април 2010 г.
Служители на реда са посетили ДКЦ-то и са иззели техническите средства, поставени в три лекарски кабинета. Според управителя на здравното заведение д-р Марияна Лазарова, камерите са част от инвестиционно намерение, целящо охрана на лекарите и скъпоструващата апаратура в общо 16 кабинета. По думите й устройствата ще работят само през нощта и през почивните дни и не целят наблюдение на лекари или пациенти.
Тогава стана ясно, че никой от работещите в здравното заведение не е бил официално уведомен за камерите. Това трябвало да стане, след като бъдат монтирани и вързани към сървър всичките 16 устройства, обясни тогава д-р Лазарова. Управителят на ДКЦ 2 посочи, че няма никакви намерения да наблюдава лекарите по време на работния им процес, а напротив – да охранява имуществото и апаратурата във времето извън работния процес.
От Окръжната прокуратура в Плевен тогава съобщиха, че е образувано дело по чл. 339 а – за държане на специално техническо средство без разрешение, което е предназначено за негласно събиране на информация. Направени бяха експертизи, които да установят дали това са технически средства и може ли чрез тях да се събира информация. Разследването имаше за цел да установи – кой е виновникът за шпионирането на лекари по кабинетите им.
Две години по-късно, през март 2012 г. плевенският съд постанови присъда от четири години и половина затвор за главната счетоводителка на ДКЦ 2 в Плевен – Снежанка Джибилова. Тя беше наказана по обвинението за незаконно шпиониране с видеокамери в три лекарски кабинета. Джибилова трябваше да изтърпи наказанието си при общ режим в затворническо общежитие от открит тип, реши тогава Районният съд в Плевен. Видеокамерите били замаскирани в кутии от стандартни инфрачервени датчици за СОТ. На тях били разпробити допълнителни отвори, а вътре били пъхнати цветни камери с висока резолюция и миниатюрни микрофони.

По време на процеса по аферата „докторгейт“ стана ясно, че жертвите са били кардиолозите д-р Светлозар Симеонов, д-р Диана Неделчева и съдовият хирург д-р Любомир Бешев. Тогава лекарите протестираха, че поставянето на бръмбари е неморално спрямо техните пациенти, които се разсъбличат или им доверяват обстоятелства около техните заболявания.

Жиците на устройствата са били свързани със сървър в кабинета на счетоводителката. Тогава източници от полицията обясниха, че сървърът не е бил открит при полицейската проверка.
Повече от 3 години и половина делото се разхождаше между прокуратури и съдилища, докато накрая нередностите в обвинителния акт на Районна прокуратура бяха изчистени и делото бе внесено за разглеждане в съда. Сега то отново е образувано срещу Снежанка Джибилова, главен счетоводител на ДКЦ 2 по същото обвинение.
Аферата „докторгейт“ все повече се заплита, след като на вчерашното заседание в съда д-р Марияна Лазарова даде показания, които противоречат на тези от разследването. На очна ставка между нея и главната сестра Елеонора Тодорова стана ясно, че има разминавания в показанията за това – какво точно се е случило след избухването на скандала с камерите в ДКЦ 2. „Д-р Марияна Лазарова ми оказваше психически натиск. Нейните твърдения пред мен, че не знае нищо за устройствата в кабинетите на лекарите, ми подействаха така“, обяви пред магистратите бившата главна сестра Елеонора Тодорова.
На съдебното заседание бяха призовани като свидетели двама журналисти от Плевен, които са били повикани от лекари в ДКЦ 2 по това време. Те са направили записи с интервюта на засегнати от скандала с наблюдението медици. Вероника Христова от „Дарик“ заяви пред съда, че е изслушала обясненията на д-р Лазарова и ги е публикувала в медията. От своя страна пък бившата управителка на медицинското заведение обяви, че не си спомня тогава да е говорила пред журналисти.
По време на вчерашното заседание бяха изслушани и експертизи на вещи лица.

2 thoughts on “Разпитват журналисти по шпионска афера срещу доктори в ДКЦ 2

  • 21 декември, 2015 г. в 09:42
    Permalink

    Има ли някой съмнение че на банката трябва да е шефката?

  • 19 декември, 2015 г. в 22:12
    Permalink

    Смях в кабинетите, коридорите и канцелариите … Това ако не е задкулисие и залъгалка за глупаци, остава да е кашпировизация на дребно. Сага за изчезналия сървър – да не е бил софтуерно организиран? Третото око в ПИЧ детектора (пасивен инфрачервен детектор, на латиница PIR) – кратък фарс по мотиви на разкази пациенти-пенсионери от VІІІ квартал. Е ли пирът, с камера или без камера, техническо следство-средство? Само следствие може да установи това, заедно със зле платени експерти от бившия държавен СОД. А коя фирма – плевенска или гастролираща е монтирала тези хитрини? Каква марка са? Бош, Пелко, оригинално китайска, псевдокитайска или … А д-р Лазарова как е с оросяването на мозъка, та не си спомня? И коя или кой е била/бил прокурор първи път, прокурор втори път, бум – трети път, та три години и кусур делото да се разхожда? Колко е к.п. д.-то на тези държавни „институции“ ? И то като имаме такава видна юристка (леля Цецка) начело на държавата, заедно със спец по сигурността и пожарната безопасност. Има нещо много гнило в това дело, както и във всичките Им дела. Или просто хората ги мързи да работят и още повече ги мързи да се научат да работят? Дотук каква отговорност на радан- акцията, какви 5 лева, какво съдържание? То и коментар като хората няма, само тъпото усещане, че голям процент нашенци „работят“ на чист празен ход и вземат за това чисти заплати. Като гледат от Шефа, така ще е. Той поне футбол рита, а тия нашите от МВР-то нямат вече и игрище срещу Ескадрона (печатницата едно време се викаше „Ескадрона“, заради жандармерийски до Девети и после „чекистки“ – вътрешни войски, наследник на старата и прототип на днешната жандармерия) конни и дори гаубични войски) за сутришна разгрявка. Тъй шай то …куту си неаме свесни ора и за метачи на улиците! Ицо, Ицо,

Коментарите са затворени.

%d bloggers like this: