film izle

Медицинският университет спечели домакинството на европейския форум по роботизирана хирургия

meditsinski-universitet-pleven-11След като премина дълга и сложна 6-месечна процедура на кандидатстване, одобрение и представяне на място в Париж през декември 2015 г., Медицински университет (МУ)  – Плевен, получи преди няколко дни официалното решение на Управителния съвет на Европейската Асоциация по роботизирана гинекологична хирургия, че получава домакинството на Годишния конгрес за 2019 година. Това съобщиха от пресцентъра на вуза.
В качеството си на член на борда на Европейската Асоциация по роботизирана гинекологична хирургия проф. д-р Славчо Томов подаде кандидатурата на МУ за домакинство на този значим научен форум. В нея ректорът се позовава и описва натрупания богат 7-годишен опит по роботизирана хирургия в гинекологията, както и наличието на сформирани и обучени общо четири екипа по роботизирана хирургия – два гинекологични, един урологичен и един по обща хирургия, които работят на две роботизирани системи, втората от които от последно поколение и с ендотренажор за обучение.

Проф. Томов представи в Париж пред 12-членния борд на Асоциацията по роботика за Европа хирургичния и обучителния опит на плевенския екип в прилагането и обучението на този тип хирургия. Той изтъкна наличието и функционирането към Университета на уникалния и единствен по рода си за Балканския полуостров Телекомуникационен ендоскопски център, оборудван за развитие на телемедицина. Ректорът даде примери за опита при излъчване в аудиториите на Телекомуникационния център на сесии Хирургия на живо, извършвани с роботизираната система от Университетската болница, както и от всички точки на света – през 2014 г. бе излъчена робот-асистирана хирургия от Флорида Хоспитъл, извършена от проф. д-р Робърт Холоуей и неговия екип.

Ректорът даде примери и за първите демонстрации на Хирургия на живо в 3D формат, пускайки кратко видео с очила за триизмерно виждане, които раздаде на своите колеги от Франция, Испания, Белгия, Холандия, Швеция, Дания, Италия, Великобритания и Турция. И не на последно място, проф. Славчо Томов подчерта богатия опит на висшето училище в организиране на големи международни научни форуми, давайки пример с успешния Трети Конгрес по роботизирана хирургия на Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа, провел се през м. октомври 2014 г. в София под егидата на МУ-Плевен с две сесии Хирургия на живо, излъчени от Университетската болница в Плевен.

През 2016 г. Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия ще проведе годишния си конгрес в Барселона, Испания. Съгласно официалното решение на борда от заседанието в Париж след Барселона конгресът остава във Франция, гр. Лил, през 2018 г. Асоцицията по роботика ще отпразнува 10-годишен юбилей от основаването си като се върне в Милано, Италия, където са положени нейните основи. И след това, през 2019 г.,  честта за организиране и домакинство на европейския форум по роботика се пада на Медицински университет – Плевен в София, България.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация