„Гласувайте за супата! Навсякъде!“ или как в забавното се раждат сериозните идеи

supa6„Гласувайте за супата! Навсякъде!“ се случва в един и същи ден, навсякъде по света! За да участваш в този човешки празник, не се изисква много, нито пък е сложно, единствено да споделиш на 29 януари 2016, една супичка с приятели, колеги, съседи, а защо не и с непознати?! Всеки е свободен да реши как ще се присъедини към този празник. Може и да отидеш на гости, или да поканиш любимата на ресторант и да споделите супичка със щипка любов. Бъди свободен! Направи личен избор! Не чакай някой да го направи вместо теб! Действай!

Кулинарията обединява хората най-добре, това е факт. Идеята за фестивала тръгва от една трапеза. Бяхме седнали с моя колега и ядяхме супички, когато си казахме: защо пък да не го правят повече хора навсякъде и в един и същи ден, разказва Велина Чакърова, която е организатор и координатор на събитието в Плевен.

„Гласувайте за супата! Навсякъде!“ е едно кулинарно събитие с четири годишна история. За първи път се провежда през 2012 г. в Гренобъл (Франция), под егидата на местната асоциация „La Serre а Orgueil“, чиято президентка в продължение на 3 години е Велина Чакърова. Времето е на трудни президентски избори, които идеологически разделят хората, а идеята е – да се обединят около една човешка и достъпна кауза. Положителните обществени отзиви и активното участие на гражданите, довежда до бързото разпространение на идеята и в други градове и държави, за да достигне и до България. От 2012 г., това мероприятие се организира традиционно всяка година през януари месец. Това е едно благотворително и светско събитие с миролюбив, духовен и свободен характер, което кани всеки човек да направи своя личен принос в един променящ се свят. „Гласувайте за супата! Навсякъде!“ обединява артисти, творци, изобретатели и мечтатели, както и всички, които желаят едно спокойно бъдеще. Формулата е свободна и достъпна за всички: индивиди, предприятия, читалища, дружества, ресторанти, общини, училища… Всеки и всяка, навсякъде, може да участва, сготвяйки супа по свой начин, и споделяйки я със свои съседи, приятели, колеги, а защо не и с другия, чуждия, странника… В началото на всяко едно приятелство стои срещата между двама непознати и това събитие цели да провокира такива срещи между хора с различни мирогледи, живеещи в различни социални и професионални среди или географски ширини. А какъв по-хубав повод за среща в тези студени дни от това да седнем заедно на една обща трапеза и да споделим топла вкусна супа?

supa5
Спомен от минало издание в Гренобъл

„Още със зараждането на идеята за обединяващо кулинарно събитие, ние избрахме супата по няколко причини. От една страна, за да може този празник да се реализира навсякъде, т.е. да бъде лесно изпълним и финансово достъпен за всеки, супата се яви като най-уместният кулинарен избор за едно зимно събитие. Какво по-лесно и икономично ястие от супата? Разбира се, всеки е свободен да експериментира свои рецепти и да ни изненада. Но какъвто и да е кулинарният резултат, участието в събитието е само по себе си успех, защото най-важното за нас, е всеки да поеме и реализира лична и независима инициатива. Същевременно, тази супа се споделя в един и същ ден, навсякъде по света, и ни кара да осъзнаем, че въпреки различията си, ние всички сме част от едно цяло: човечеството. От друга страна, ще е интересно, ако погледнем на обществото като на казан със супа, в който ври смес от много различни, понякога странни, съставки и подправки. Най-важното в случая е как се комбинират всички заедно, за да се превърне накрая тази странна смес в една вкусна и хармонична супа”, споделя Велина.

supa2

Да дадеш своят глас за нещо, значи да вземеш лично решение и да направиш избор в съгласие със себе си. Гласувайки за супата, ние избираме да подкрепим това, което ни обединява и ни прави по-човечни и свободни. За това пето издание на събитието, за първи път ще се издаде и кулинарен сборник от 56 стр. А4. Тази книга ще съдържа кулинарни рецепти от професионални готвачи, както и социални и културни рецепти, на различни езици, събрани чрез интернет от артисти, културни дейци и граждани от целия свят. В това първо печатно издание, ще има и плевенско участие. Студентите от МУ – Плевен, вече са се включили със свои творби. Формàта е свободен, т.е вашата рецепта може да е под формата на рисунка, карикатура, снимка, поема, разказ, анализ и т.н. Книгата е самофинансирана, т.е без цензура, но със стил ! Всеки, който желае да участва със своя кулинарна или социална рецепта, може да ни препраща своите предложения по електронна поща или в лично съобщение на страницата на събитието фейсбук. Рецептите, които няма да имаме възможност да публикуваме в тези 56 страници, ще бъдат разпространени по фейсбук, както и споделени в деня на събитието.

supa3

supa4Събитието в Плевен

В петък, 29 януари 2016, плевенският колектив ще организира свой пункт, където супата ще се предлага на свободна цена, с единствената цел да е достъпна за всеки и същевременно да сме в съгласие с предприемаческият дух на събитието. Събраните средства чрез този нов тип дарение, ще бъдат официално оповестени пред публиката в 24:00ч, като организатора се ангажира чрез писмена декларация, средствата да бъдат използвани за финансиране на следващи събития в Плевен. В месеците след събитието, се предвижда създаването на НПО, което да инвестира средствата в бъдещи местни проекти. Ако до този момент, не сме създали юридическа структура, то е единствено, защото желаем, това дружество или фондация, да се роди от желанието и ангажираността на своите членове, а не от нуждата за представителност, категорична е Велина. В 12 ч. в Пицария Pazzo ще се открие супената дегустация, като в обедните часове посетителите ще се насладят на музикалното изпълнение на дуета „Маестро и Приятели“ (руски и френски песни). Следобед празникът продължава с дискусии, обмен на рецепти, различни анимации и игри за малки и големи, както и излъчване на късометражни анимационни филми на кулинарна и солидарна тематика. Освен от супата, през целия ден, участниците ще могат и да вкусят кулинарни занаятчийски изделия и здравословни продукти, специално създадени за събитието. От 12 – 19 ч. ще има директно включване в скайп с различни пунктове супи в града и страната, както и с френските колеги и всички организатори по света, с които предварително е осъществен контакт. Скайп комуникацията ще се излъчва на голям екран. В края на следобеда, представители от Лозаро – винарският институт ще присъстват, за да представят различни местни вина, за да ни разкрият тайната на дегустацията и селекцията на вина. В 18 ч. ще бъде открита детска изложба, създадена от възпитаниците на Кръжока по пластични изкуства с ръководител Вяра Савова към Центъра за работа с деца. В 20 ч. в „Дом Кафе” ще започне отворен дебат-дискусия на тема : „Ние, граждани на Плевен, какво искаме и можем да направим за нашият град?“. Дискусията е отворена за всички граждани и гости на град Плевен. От 22ч до 23:30ч. се предоставя възможност на всички местни индивидуални музиканти да се изявят пред публика. Така наречената JAM SESSION, е отворена сцена за музикални изяви и импровизации. Това е възможност за много артисти да се запознаят помежду си, да свирят за първи път заедно и надяваме се, от този експеримент да се родят бъдещи плевенски музикални групи, допълва Велина.

По обяд във всички 4 ресторанти партньори (Хумус Хаус, Къщата, Будапеща, Топ Тейбъл) ще се предлага супа безплатно, на свободна или промоционална цена. Всеки управител на ресторант избира свободно своята формула. Ресторант Будапеща, например, ще предложи нова рецепта, бистра свинска чорба, а събраните средства от продажбата на супата ще дари на организационния екип за инвестиция в следващи проекти в Плевен. В Пенсионерският клуб на Дружба, в партньорство с Читалище „Пробуда”, възрастните хора ще споделят приготвена от тях супа. За доброто им настроение: концерт на „Маестро и приятели“, както и на Хора към Читалището. Още 2 пенсионерски клуба се включват в празника. В стола на Спортното училище ще се разиграе маратон на супата, щафетно бягане с праз лук и други забавни и тематични игри, с възможността възпитаниците на училището да направят демонстрации в различни дисциплини. Вечерта в кафе „Бордо”, ще бъде направена изложба на плакати в различни езици, за които ще бъдат ползвани 10 рисунки на децата от Центъра за работа с деца. Освен тази изложба и тяхната супа, ще се проведе театрална вечер, организирана от ръководителите и децата от класа по актьорско майсторство към Драматично – кукления театър Иван Радоев. Очакват се скечове, интерактивни театрални игри с публиката, както и забавни пародии на Мастер шеф.

Програмата не е строго регламентирана и е отворена за нови попълнения, като всеки ден към инициативата се включват нови участници. Актуалната обстановка и всичко случващо се около „Гласувайте за супата!Навсякъде!“, може да се следи във фейсбук страницата на събитието ТУК.

Целта:

  • Да стимулира развитието на гражданската инициатива, подтиквайки всеки да направи своята рецепта за супа, било то организирайки свое събитие под общото наименование, или просто поканвайки свои съседи и приятели да споделят една обща трапеза.
  • Да развие международните контакти и обмена в областта на културата и изкуството, като осъществи дълготрайно сътрудничество с френска културна асоциация, с която и занапред да участва в общи проекти с интернационално значение. „Гласувайте за супата! Навсякъде!“ ще бъде координирано едновременно от Гренобъл (Франция) и от Плевен.
  • Да покаже на практика, че въпреки различията си, всички ние сме хора и можем да общуваме помежду си, за да постигнем така желаният от всички народи по света МИР. Няма нормален човек на тази планета, който да не желае да живее в мир. Всички искаме едно по-светло бъдеще, спокойствие за нас и нашите деца, възможности да се развиваме и да реализираме мечтите си.

Добър апетит! Bon appétit ! Guten Appetit Buen provecho Καλή όρεξη Bon gosea Prijatno 祝您好胃口 Bon lyst شهية طيبة बबोन भबोक Bon მადას Dobrú chuť Afiyet olsun Ju bëftë mirë Enjoy your meal Приятного аппетита

supa1

Велина Бориславова Чакърова е родом от Плевен, последните 11 години е живяла във Франция, където работи като туристически и социален аниматор, докато провежда своето висше образование: бакалавър „История на изкуствата“ (2005 – 2008 Гренобъл) и магистратура „Стратегия на културното развитие“ (2008 – 2010 Авиньон). Докато следва бакалавър във Франция, Велина организира своя изложба в едно туристическо информационно бюро (в Candé-sur- Buvron), а през 2005 г. издава с благотворителна цел, лична стихосбирка „Без маски“ в Плевен. През своят първи пет месечен професионален стаж 2008 г., тя работи като координатор на Фестивала с екологична насоченост „3 малки капки“ ( «3 petites gouttes ») в Дома на младежта и културата Abbaye (38) Франция. Там, тя залага в програмата идеята за асоциативно селище с местни екологични дружества, производители и колективи, което координира по време на фестивала. Редактира и статии за местни френски вестници. След този положителен и обогатяващ опит, Велина решава да продължи обучението си в тази сфера. Докато следва магистър, Велина провежда своите професионални стажове в България : 5 месеца в Драматичен театър Ловеч и 4 месеца във Фондация (София), където, във връзка с дипломната си работа и с помощта на 2 студентки Културология, провежда проучване сред младите относно културните им предпочитания и практики. След като завършва успешно висшето си обучение, тя се завръща в Гренобъл, където 4 месеца работи като управител на алтернативен ресторант и културно средище, в което, освен организацията на артистичните прояви (концерти, изложби, театрални представления, перформънси, издателска дейност), тя открива и кулинарното изкуство, готвейки всяка вечер интернационална кухня. Следва 3 годишна дейност със създадена от нея културна асоциация, която обединява различни културни дейци и артисти, и заедно организират фестивали, развиват кетъринг услуга за други мероприятия, издават книги, участват в обществени и частни събития. Тогава се ражда и идеята за фестивала „Гласувайте за супата! Навсякъде!“, чието пето издание ще се проведе за пръв път в България през 2016, в родния й град, Плевен.

%d bloggers like this: