film izle

Връзката между килограмите и сънната апнея е двупосочна

apneiaВ поредица от материали ще ви запознаем с често срещаното, но трудно за диагностициране заболяване – сънна апнея, различните видове и начините за лечение.

Сънната апнея е най-често срещаният проблем с дишането по време на сън. Най-леката форма на нарушение в дишането е шумното хъркане, което пречи не толкова на пациента, колкото на околните. Често самият пациент на другия ден е уморен, неработоспособен, има проблеми и в семейството, и в работата. При тази форама гърлото се стеснява, но все пак преминава въздух през него. Причините са, че когато човекът заспи, мускулите в областта на гърлото се отпускат, мекото небце и коренът на езика в легнало положение могат да се отпуснат назад и да стеснят гърлото. Така въздухът не минава спокойно през него, а със затруднение. Всъщност пациентът не диша спокойно, а с усилие и с шум, който се дължи на турболенциите в областта на гърлото. Отивайки на лекар, това няма да се докаже, освен ако близките му не му кажат или да има проблеми, на пръв поглед нямащи нищо общо с хъркането – покачване на килограми, повишено кръвно налягане, висока кръвна захар и т. н. Ако хъркането е тежко, може да има паузи в дишането, когато гърлото е не само стеснено, но се и затваря периодично. Има различни степени на тежест на затваряне – пълно, частично; често пъти през нощта или по-рядко. Тези неща във времето прогресират, особено с покачване на килограмите и напредване на възрастта, ако се употребява алкохол, при хронични синузити, големи сливици, някои лични особености като дълъг мъжец, например и др. могат да попречат на движението на въздуха през гърлото. Има известна връзка между дебелината на врата и шията и риска от сънна апнея.

Хъркането е първият признак, който може да предхожда сънната апнея с години. С времето хъркането може да прерасне в сънна апнея – освен да преминава трудно въздухът през гърлото, може да има периоди на пълното му затваряне, когато въобще не може да преминава въздух. Връзката между килограмите и сънната апнея е двупосочна – от една страна сънната апнеея сама по себе си води до напълняване, във връзка с нарушението на съня и метаболитния баланс в организма. От друга страна наднорменото тегло може да спомогне за прерастването на едно обикновено хъркане в сънна апнея. При някои пациенти напълняването е много бързо и прави впечатление на околните, при други е по-бавно, поради което и някои хора не му обръщат внимание. Много често пациентите ги водят техните близки, които са забелязали, че от известно време освен хъркането, има и спиране на дишането. Пауза над 10 секунда е извън границите на нормалното. Има случаи и на над 20 секунди, през които пациентът не диша. Много е интересно да се наблюдават тези пациенти през нощта, защото при конструктивната сънна апнея мозъкът си подава сигнали за дишане, пациентът движи гърдите и корема, опитва се да диша, но няма откъде да прекара въздуха и спира да диша за определен период от време. Тогава пада кислорода в кръвта, мозъкът усеща, че нещо се случва и пробужда тялото. Това събуждане може да не е абсолютно пълно и пациентът да има спомен, може да е само изплуване от по-дълбок сън, за да се повдигне тонуса на мускулатурата на тялото. Наричат се микропробуждания. Това е най-честата форма на сънна апнея – обструктивната. Има и други форми – централни сънни апнеи, които се дължат на мозъчни или сърдечни причини. При тях пак има спиране на дишането, но то не се дължи на затваряне на гърлото, а защото няма сигнали от мозъка за дишане. Пациентът не се и опитва да диша и няма движение на въздух през гърлото. Това се случва при пациенти със сърдечна недостатъчност или пациенти с мозъчни заболявания. Има и смесени форми на заболяването.

Честотата сред населението е голяма. Напредва с възрастта, по-често е пи мъжете. Млади хора също страдат от това заболяване, както и жени. Около 4% от населението има този проблем.

Очаквайте продължение за начините за диагностициране и лечение на сънната апнея.

Д-р Венцислав Ножаров, специалист по вътрешни болести и пулмология, завеждащ отделението по сънна апнея в МБАЛ „Св. Параскева“

Рубрика ПОСЛУШАЙ ЛЕКАРЯ

Уважаеми читатели, 

ако имате здравословни проблеми, „BG Север“ ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез сайта ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската МБАЛ „Света Параскева“. 
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888 

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация