Една от най-честите причини за катастрофи е недиагностицирана сънна апнея

katastrofДосега д-р Ножаров ви запозна с причините, които провокират сънната апнея и с начините за диагностицирането й. Последният материал по темата обобщава начините на лечение на заболяването. 

Лечението на сънната апнея зависи от формата на заболяването и от тежестта му. Обичайно най-леките форми могат да бъдат лекувани с неоперативни средства – сваляне на килограми, да не се приема алкохол или лекарства с успокояващ ефект преди сън, да се прилага хигиена на съня (лягане по едно и също време, да не се гледа телевизия, слуша музика или да се стои на лаптопа в спалнята – да няма отклоняващи вниманието действия, които да пречат на заспиването). При някои професии е  невъзможно да се ляга по едно и също време, защото има хора, които работят нощни смени или имат различен ритъм на живот, който трябва да променят. Горепосочените мерки могат да са достатъчни само в леките форми на заболяването. При хъркане, което не може да се ликвидира по такъв начин, трябва да се използват оперативни средства, като първо УНГ специалист преценява какъв е проблемът – големи сливици, голяма увола, увиснало небце, синузит, полипи, изкривяване на носната преграда и т. н. Не говорим за запушването на носа по време на инфекция, а за хронични проблеми. Освен класическите оперативни методи, вече в практиката навлиза и лазеропластиката – операции, които са безкръвни, безболезнени и възстановяването е много по-бързо, а престоят в болницата е еднодневен. При нас се правят такива операции с помощта на лазер. Пациенти с по-тежки форми на сънна апнея се налага да ползват терапия с положително налягане в дихателните пътища – вид механична вентилация, която се извършва с помощта на апарати за дишане. Те биват различни видове – обикновени или автоматични, като според тежестта на заболяването се изписва от лекар. Подават въздух под налягане в областта на носа и гърлото и пречат на мекото небце и езика да паднат назад и да затворят гърлото. Слага се маска на носа или на носа и устата. Има различни размери. Апаратът подава стаен въздух под повишено налягане, което се усеща като вятър, който духа в носа. Получава се облекчение още първата седмица. Разликата е в качеството на съня и в дневната кондиция. Има хора, които през деня заспиват в необичайни и дори опасни ситуации – докато шофират например. Една от най-честите причини за катастрофи освен алкохола може да се окаже една сънна апнея, която не е диагностицирана. Тези пациенти са опасни не само за себе си, но и за околните. Лечението в повечето случаи е успешно и ликвидира тези проблеми. Възстановява се пълния ритъм на живот и на работа на пациента. При нас се настройва апарата и пациентът идва само на контролни прегледи.

Д-р Венцислав Ножаров, специалист по вътрешни болести и пулмология, завеждащ отделението по сънна апнея в МБАЛ „Св. Параскева“

Рубрика ПОСЛУШАЙ ЛЕКАРЯ

Уважаеми читатели, 

ако имате здравословни проблеми, „BG Север“ ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез сайта ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската МБАЛ „Света Параскева“. 
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888 

%d bloggers like this: