Упорито главоболие може да е сигнал за заболяване на вътрешните органи

glawobolieГлавоболието в действителност е симптом за нещо, което се случва в организма. Коварството му се дължи на факта, че много често се появява и безпроблемно преминава, но има случаи, в които то се оказва признак на сериозно заболяване. Повечето главоболия са временни и при тях лесно се открива причината – преумора, недоспиване, неудобна поза, прекаляване с цигари и алкохол и т. н.

Трябва да се знае, че болката в главата идва не от самата мозъчна тъкан, която е бедна на болкови рецептори, а от по-големите кръвоносни съдове и мозъчните обвивки. С други думи мозъкът боли при разширение на мозъчните кръвоносни съдове (например при хипертония) или промени с доставката на кислород, при възпаление или разтягане на мозъчните обвивки; при инфекции, кръвоизливи и въздействието на химически агенти; при засягане на шията, лицето, вътрешните органи. Често болката се пренася отвън по нервните пътища, които имат ядра в мозъка.

Един от най-важните нерви в организма, който е свързан с инервацията на всичките вътрешни органи, е блуждаещият (вагус). Затова при стотици заболявания на вътрешните органи е напълно възможно да имаме сериозно главоболие. Един от най-популярните типове главоболие е мигрената. Тя може да протича с предшестващи признаци или без тях, да е съчетана с повдигане, повръщане, световъртеж и т. н.

Болкоуспокояващите в повечето случаи не помагат и задачата на лекаря е да се направи системно лечение, така че да не се допускат пристъпи.

Друг основен тип е клъстърното (гроздовидно) главоболие. Характерното при него е, че протича с краткотрайни, остри, но тежки кризи от 15 мин. до 2 – 3 часа, които се натрупват, вървят в серия няколко на ден в продължение на дни, седмици или месеци, след което за дълго време може да не се появят.

Често се среща и тензионно главоболие, което е свързано с напрежението в мускулите около мозъка – в шията, в гръбначния стълб, което в действителност води до болката.

Обикновено то може да бъде преодоляно волево. Често има стартова зона, която пациентът лесно може да посочи.

Широкоизвестни причини за главоболие са психическите и емоционалните кризи, месечният цикъл при жените, някои нарушения в развитието на децата и младежите.

Кои са тежките заболявания, които протичат с главоболие? Това са инфекциите на мозъчната тъкан и на мозъчните обвивки, доброкачествени и злокачествени образувания в черепа (тумори, кисти, аневризми), мозъчните кръвоизливи, исхемичните инсулти и др.

При всички случаи при силно главоболие, особено съчетано с други прояви като промени в зрението и съзнанието, в говора, в движенията или при повтарящи се епизоди, пациентът трябва задължително да се консултира с невролог, който да предпише правилното лечение и да реши има ли нужда от изследвания и консултации с други специалисти.

Д-р Здравка ЦЕКОВА, невролог, консултант в МБАЛ „Св. Параскева“

Рубрика ПОСЛУШАЙ ЛЕКАРЯ

Уважаеми читатели, 

ако имате здравословни проблеми, „BG Север“ ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез сайта ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската МБАЛ „Света Параскева“. 
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888 

 

%d bloggers like this: