Алергията често се дължи на хронично заболяване

prirodni_sredstva_sreshtu_alergiiИма ли връзка между хроничния фарингит и дихателната алергия при условие, че няма други проблеми с горните дихателни пътища? На този въпрос отговаря специалист по УНГ от плевенската МБАЛ „Св. Параскева“. 

 

Дихателната алергия на горните дихателни пътища е един процес винаги ангажиращ и горните, и долните дихателни пътища. Когато става въпрос за алергия на горните дихателни пътища, се концентрираме върху факта хронични инфекции в тях, тъй като много голям процент от целогодишните алергии се дължат на хронични инфекции. Тези инфект алергии се причиняват от микроби, които предизвикват алергизиране на организма и свръхчувствителност, която в бъдеще време се разширява и към други причинители, включително екзогенни и ендогенни алергени.

Хроничният фарингит винаги е вторично заболяване. Известни са наблюдения, при които при наличие на хроничен хипертрофичен фарингит (хронично възпаление на лигавицата, свързано с продуктивни процеси и нарастване, уголемяване и надебеляване на лигавицата на гълтача), да се развива и дихателна алергия. Много често този хипертрофичен фарингит се появява като следствие от хронични възпаления в устната кухина и орофаринкса – болни зъби, абсцеси, хронично възпалени сливици и или остатъци след операция на хронично възпалени сливици. Тъй като в тази атрофирала тъкан намират възможност за репродуктиране много бактерии, се образува хроничен фокус и тези бактерии с продуктите, които произвеждат – токсини, се явяват сериозен алергично моделиращ процес. Организмът се опитва по някакъв начин да се справи с тези инфекции, разбира се не успява и реагира с променена чувствителност или свръхчувствителност, което не е нищо друго освен начало на алергична реакция. В бъдеще, ако не се вземат необходимите мерки за лечение, диапазонът на алергените, причиняващи тази алергична реакция на организма, се разширява. Изисква се трудно и продължително лечение, както при всеки вид алергия. Първо обаче трябва да се диагностицира видът на хроничния фарингит. Ако е хронично апотрофичен със задръжка на инфекция трябва да се излекува първо той. Лечението е оперативно. С помощта на високочестотна хирургия се извършва изчистване на хипертрофиралите участъци от лигавицата, като по този начин се санира и самата хронична инфекция в орофаринкса. Ако има други фокуси на хронична инфекция, те също трябва да се санират – остатъци от оперирани сливици, хронично възпалени сливици, болни зъби и венци. Задължително трябва да се диагностицират носа, околоносните кухини и да се определи нормално ли е дишането. Ако там има хронични инфекции, те също трябва да се отстранят. След като приключим с лечението на инфекциозните фокуси, трябва да се проведе едно продължително антиалергично лечение с антихестаминови препарати, като понякога се налага включването на системни кортикостероиди, а след това и лечение с локални кортикостероиди. Клиничното наблюдение е задължително поне в рамките на 6 месеца.

Д-р Юрий НИКОЛОВ, УНГ, завеждащ МБАЛ „Св. Параскева“

Рубрика ПОСЛУШАЙ ЛЕКАРЯ

Уважаеми читатели, 

ако имате здравословни проблеми, „BG Север“ ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез сайта ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската МБАЛ „Света Параскева“. 
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888 

%d bloggers like this: