film izle

Екипи на Гражданска защита почистиха коритото на р. Тученишка в Кайлъка

 

IMG_1287Спешна проверка на състоянието на река Тученишка инициира областният управител на Плевен Ралица Добрева днес. В нея взеха участие зам. областният управител арх. Бойко Балтаков, арх. Трифон Иванов – директор Дирекция „АКРРДС” в Областна администрация, началникът на Гражданска защита комисар Емил Маринов и представители на Напоителни системи – Плевен.

Обилните и продължителни валежи през последните дни доведоха до повишаване на ретензионния обем на язовирите в Кайлъка, оттам и на нивото на река Тученишка. Проверката показа, че оформилите се естествени бентове по поречието на реката допълнително повишават нивото на водата в нея и на места тя достига до праговете на мостчетата.

IMG_1291

„Спешната намеса на екипите на гражданска защита, които почистиха коритото от паднали дървета и клони на критичните места  ще осигури нормалната проходимост на реката”, каза областният управител Ралица Добрева. Тя допълни, че ситуацията ще продължава да се следи акуратно, за да не се допусне заливане на алеи в парка.

Текст и снимки: Областна администрация

има 1 коментар
 1. проблема е другаде каза:

  Човек се учи от грешките си, но явно има и много тъпи които не могат и ги повтарят.

  „- Всичко ли изградено разруши наводнението през 1957/58 г.?

  – Тогава падна проливен дъжд. Един огромен водосбор тръгна от Тученица, освен това има и падина откъм Бохот. Водата завлече всичко в Кайлъка, дойде и в Плевен. На мястото на бившето кино „Хр. Смирненски“ имаше склад, пълен с бурета със сирене. Тези бурета водата завлече чак до Сър пазар (сегашния кооперативен пазар, бел. а.). И тогава, ето какво значи умен човек, който е ходил и видял много, ген. Винаров каза, че спасението е да се направи голям язовир. Така изграждането му започна през 1957-а, на следващата година „Големият язовир“ и язовир „Тотлебенов вал“ бяха готови. Това обаче не реши окончателно въпроса. По идея на генерала се направиха т. нар. ретензионни язовири, които нямат друга функция, освен да задържат водата при пороен дъжд. На този етап обаче те не могат да изпълнят ролята си, защото недобросъвестни шофьори са изкарвали там строителни отпадъци, вместо да ги извозят още 3 – 4 км в ямите на Тученица – там, където имаше кариери. И то, за да спечелят 1 – 2 лв. Можете да си представите колко им е акълът на тези хора.

  из интервюто с УМНИЯ човек Андрей Романов, а не от тъпи политически назначения като тая Добрева, която все трябва да е на работа с политическа протекция, а не че е кадърна.

  http://bgsever.info/interwu/2009/03-Andrej-Romanov.htm

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация