АИКБ: Липсата на специалисти в бизнеса е пречка за инвестиране в страната

DSC04362Отсъствието на качествени хора за бизнеса, е най-големият проблем на предприемачите в Плевенска област. Същият проблем стои и пред фирмите в страната. Това споделиха с медиите днес представители на ръководството на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Те посетиха Плевен, за да се срещнат с представители на местния бизнес.

На регионалната среща в Конферентната зала на хотел „Ростов“ предприемачите от областта се запознаха с постигнатото от Асоциацията в полза на българския бизнес през последната година и с набелязаните цели и приоритети на АИКБ за следващия период. Пред предприятията в областта бяха представени Оперативните програми за новия програмен период, както и индикативните програми за отваряне на процедурите за кандидатстване през 2016 г. Разяснени с подробности бяха и схемите, по които бизнесът е бенефициент.
„За да се реши проблемът с кадрите е наложително децата да бъдат върнати за обучение в професионалните гимназии. Да се създадат условия бизнесът да е по-близо до обучението и квалификацията на младите хора. Така те ще усвоят новостите във всеки бранш и ще се учат на машини, където ще работят по-късно като специалисти“. Това коментира пред журналисти днес Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. От Асоциацията признават, че липсата на специалисти вече е пречка и за привличане на инвестиции в България.
Неизгодните условия за кредитиране на малкия и средния бизнес, също са пречка пред растежа на предприятията в Плевен и в страната. Така се свиват финансовите им възможности и те могат единствено да запазят нивото си, но не и да се развиват. Банките са изключително предпазливи при кредитирането , а лихвите им са много високи, обявиха от АИКБ. Оттам се надяват, че въвеждането на електронните услуги в администрацията ще помогне на бизнеса да получи точно, бързо и евтино обслужване. Очакванията са да се намали корупцията и натискът върху фирмите, което също е проблем на предприемачите в момента.
От АИКБ прогнозират, че през 2020 г. в страната ни ще има нужда от инженерно-технически кадри, от компютърни инженери, лекари, учители и земеделски работници.

DSC04350

%d bloggers like this: