Александър Дяковски: Силата ни е в колектива

al-diakovski3Баскетболистите на „Спартак” Плевен поднесоха сензацията на четвъртфиналите в Националната баскетболна лига, като елиминираха „Берое” (Стара Загора) с 2:1 победи. Успехът дойде след две победи на плевенчани като гости, което прави постигнатото още по-изненадващо. Потърсихме старши треньора на отбора Александър Дяковски, за да сподели своето впечатление от постигнатото и очакванията за предстоящия полуфинал с „Балкан”.

– Г-н Дяковски, очаквахте ли да елиминирате „Берое”?

– Още когато станаха известни двойките за четвъртфиналните плейофи, почти всички ни отписваха. „Берое” прави силен сезон през това първенство и закономерно бе смятан за фаворит. Ние самите знаем нашите възможности и може би само аз и играчите бяхме убедени, че ще елиминираме „Берое”. Тренираме всеки ден здраво, търпим много лишения, но всичко това е в името на спорта и успехите. Скамейката ни е къса, но ние сме като едно задружно семейство. Нашата сила е в колектива.

– След домакинската загуба от „Берое” не се ли отчаяхте?

– Предварително смятахме да приключим серията в Плевен. Все пак играхме срещу много силен и опитен отбор, начело на който е националният селекционер. Драмата в Плевен бе две минути преди края, като в тези заключителни минути не издържахме психически. За третата среща вече напрежението бе в противника, който бе определян за фаворит. В заключителните моменти не трепнахме и заслужено се поздравихме с победата.

– На кого искате да посветите този успех?

– Този успех е най-вече за нашите верни фенове. Те ни вярваха и ни подкрепяха през цялата година. Впечатлен съм от среднощното посрещане, които ни направиха след завръщането ни от Стара Загора след третата среща. В полунощ една внушителна група се бе събрала пред хотел „Балкан”, за да ни чака. Заради такива мигове си заслужават всичките лишения, които сме търпели.

– Предстоят ви полуфинални срещи с „Балкан”. Какво да очакваме?

– Апетитът идва с яденето. Продължаваме да мечтаем. Двата състава няма с какво да се изненадаме. Вече се играе до три победи. Серията ще бъде дълга. Разчитаме и на опитния Александър Груев, който пропусна четвъртфиналите заради контузия. Дано да бъде на линия за някои от срещите. Разчитаме и на подкрепата на феновете. Те могат да бъдат сигурни, че ще се раздадем на паркета в името на победата.