Спомени за Гена Димитрова събраха десетки нейни приятели и почитатели в библиотека „Хр. Смирненски“

gena12„Приятелството ми с Гена започна както и с други артисти през 1962 г., когато бях натоварена с трудната задача да каня артисти за участие в концертите по повод празниците на Плевен – 3 март, 10 декември и празника на музеите 18 май.

gena141970 г. на 21 май е третият тур на Международния конкурс за млади оперни певци. Тя минава успешно първия, втория тур и за спектакъла съм в София. Винаги ходя с цветя на концертите на моите приятели артисти, тогава отидох за пръв и единствен път в живота си с три букета – по един за първия и втория тур и третият букет – за добър час в спектакъла, в който Гена спечели първата награда. На следващата година тя започна своята специализация в школата на Миланската скала. От тогава тръгна по световните сцени”. Така започна разказът на доц. Свобода Гюрова за дългогодишното й приятелство с голямата оперна прима Гена Димитрова.

gena6

По повод 75-годишнината от рождението на певицата, родена на 6 май в село Беглеж, Плевенско, Регионална библиотека „Христо Смирнески” организира възпоменателно тържество, което започна с откриване на изложба и продължи в Арт залата на библиотеката. Изложбата е направена с активното участие на доц. Свобода Гюрова, която е предоставила една малка част от личния си архив, с която демонстрира дългогодишното си приятелство с Гена Димитрова.

gena1

gena8

gena10„Целта е да покажем човешката страна на световноизвестната певица, нейното огромно сърце. Много от присъстващите я познават лично, били са приятели, а всички ние сме нейни съграждани и се гордеем с нея”, каза при откриването директорът на библиотеката Аня Михова. Освен фотографии – от лични събития, свързани с примата, нейни роли, снимки с посвещения, в изложбата са показани и юбилейната монета от 2011 г., специалното издание на лотариен билет на Държавната лотария с лика на Гена Димитрова, билети от концерти на световни сцени, брошури. Втората част на експозицията е с книги от фонда на библиотека „Христо Смирненски”, посветени на Гена Димитрова.

gena9

gena13Преди прожекцията на филма за оперната прима, Августина Серафимова, преподавател в НУИ „П. Пипков”, припомни най-важните моменти от внушителната биография на Гена Димитрова.

На тържеството присъства и дъщерята на певицата Милена Стойкова, зам.-областният управител Красимир Иванов, общински съветници, представители на Отдел „Култура” в Община Плевен, приятели и почитатели на Гена Димитрова.

gena11

%d bloggers like this: