Разнообразен репертоар на високо художествено ниво обещава новият директор на Плевенската драма

dkt2Високо художествено ниво и разнообразен репертоар обещава новият директор на ДКТ „Иван Радоев“ в Плевен Васил Василев. Той встъпи в длъжност на 21 април след спечелен конкурс. Днес даде брифинг за плевенските медии от сцената на театъра. Това е най-важното място в театъра, отбеляза Василев, като за пореден път покани плевенчани да влязат в красивия салон и да гледат представленията. Политиката му също е в тази посока – да провокира зрителския интерес. Първата стъпка е направена със следобедните детски представления и инициативата „Двама с един билет“, която стартира през месец май. Посещенията са се вдигнали с около 30%, констатира Василев. През юни същата промоция важи за всички детски постановки. През новия сезон зрителите ще имат възможност да посещават плевенските театрални постановки с големи отстъпки при закупуване на билет две седмици преди представлението. С билета пък ще ползват 10% отстъпка в ресторант близо до Театъра, където да споделят впечатленията си от постановката.

В творчески аспект Василев предвижда освен разнообразни заглавия работа с доказани професионалисти. И ясно обособяване на Куклен и Драматичен театър, за да могат актьорите да покажат най-доброто от себе си. Той не скри, че е заварил изключително добър актьорски състав, който скоро ще се допълни с още двама млади актьори, завършили класа на Стефан Данаилов.

dkt1Първата премиера след встъпването му в длъжност е куклената постановка „Тигърчето Спас и малкото голямо слонче“ по миниатюри от Рада Москова. Датите на първите представления са на 16 и 17 юни. Режисьорът Александър Ткачов, който за пръв път идва в Плевенския театър, изказа приятната си изненада от актьорите, които работят тук. За постановката сподели, че е работил в посока възвръщане на старото кукловодство, което се поизгубило в нашите театри.

Следващата премиера ще е в началото на новия сезон и е заглавие на Шекспир, което директорът засега пази като изненада. Режисьор ще бъде Лилия Абаджиева.

Нивото на публиката е високо, затова стремежът ни ще е да й предлагаме неща, които съперничат на столичните театри, категоричен е Василев. През октомври плевенската трупа е поканена на Балкански фестивал в Димитровград, Сърбия, където ще покаже „Боряна“ от Йордан Йовков.

 

One thought on “Разнообразен репертоар на високо художествено ниво обещава новият директор на Плевенската драма

  • 30 май, 2016 г. в 20:06
    Permalink

    Пак другоселец. Спечелил конкуеса друг път. Парашутист. И в музея е същата работа. Пълна скръб

Коментарите са затворени.

%d bloggers like this: