Главният прокурор разпореди незабавна проверка на Затвора в Белене

photo_verybig_1327958Днес главният прокурор се самосезира  по повод  репортаж по БТВ за престъпни  деяния, извършени на територията на Затвора в Белене, и изиска пълна информация за действията на прокуратурата от Апелативна прокуратура – Велико Търново, Окръжна прокуратура – Плевен и Районна прокуратура – Левски. Това информираха от пресцентъра на Главна прокуратура.

По-късно същия ден до главния прокурор постъпи и сигнал от министъра на правосъдието за извършване на проверка по повод изнесените в репортажа данни.

Сигналът на министъра на правосъдието бе изпратен незабавно на Окръжна прокуратура – Плевен по компетентност за извършване на  проверка на всички оповестени данни и за вземане на мерки по реда на надзора за законност върху изпълнение на наказанията в Затвора Белене.

По разпореждане на главния прокурор апелативният прокурор на Велико Търново Огнян Басарболиев свика спешно съвещание с и.д. окръжен  прокурор  на Окръжна прокуратура – Плевен и районния прокурор на районна прокуратура – Левски  за създаване на необходимата организация за извършване на проверка в Затвора Белене и събиране на данни за извършени престъпления от общ характер по надлежния ред.

Районна прокуратура – Левски и Окръжна прокуратура – Плевен докладваха на главния прокурор съдебни актове – влезли в сила на 08.01.2011 г.,  на 15.10.2014 г., на 25.06.2015 г. и на 08.01.2016 г., с които 7 /седем/ лица, лишени от свобода и  изтърпяващи наказанието си в Затвора Белене са признати за виновни и осъдени за принуда, съвкупления с лица от същия пол, като е употребено насилие и заплаха, за причиняване на леки и средни телесни повреди по хулигански подбуди, като тези осъждания са за деяния, съдържащи се във видеоматериалите, разпространени по БТВ.

От БТВ са изискани по надлежния ред всички видеоматериали, с които телевизията разполага   за установяване на всички престъпни деяния и проверка дали има ненаказани лица.

Същевременно  Районна прокуратура – Левски докладва за образувани три досъдебни производства през месец април 2016 г. за престъпления, извършени на територията на Затвора Белене – две са за причиняване на леки телесни повреди по хулигански подбуди и едно е за насилствено полово сношение с лице от същия пол.

След запознаване с всички материали и извършване на проверка по реда на надзора за законност ще бъдат предприети съответните действия.

%d bloggers like this: