film izle

След 5 години болка – Валя ви моли да спрете!!!

Сподели

protest1Този текст може да ви се стори познат, дълъг, ужасно тъжен… Той може да ви разстрои, разгневи, да ви накара да се замислите къде в този момент е детето ви. Може и да си кажете, че това на вас не може да се случи. Но по пътищата всеки ден загиват хора, много от тях невинни деца – десетки на месец, стотици на година. 680 души са загинали през 2015 г. при катастрофи по пътищата в страната, ранени са 8 946 души. 

Хиляди съдби всяка секунда се променят безвъзвратно, за болката няма лек, нищо не запълва празнината в душата на почернените родители, близки, приятели. На всеки празник те са на гроба на най-свидното, което никога няма да прегърнат и да утешат, или да му се скарат, няма да го видят как расте… И всеки миг от живота си, който се чудят как да продължат, те се надяват да е на по-добро място, далеч от тук… 

Затова, прочетете този текст. И когато приближите пешеходна пътека, помислете за живота… и спрете!

На днешния ден преди пет години – на 17 юни 2011 г., три приятелки от Бургас решават да се разходят до новия мол, за да купят подарък за рожден ден. Слънчев, прекрасен юнски ден. Ден, който природата е подарила за радост и щастие на всяко човешко същество. Момичетата са щастливи, получили са бележниците си с отлични оценки, бъдещето е пред тях. Те вярват, че светът е прекрасно място, а хората са добри. Малко след 16,30, излизайки от търговския център, трите 11-12-годишни момичета тръгват да пресичат пътното платно на пешеходната пътека по всички правила за движение.
Една от тях стъпва първа, подминава спрелия микробус, но не вижда, че зад нея със страшна скорост лети хубаво ауди с шофьорка, за която правилото “Спри на пешеходна пътека” не важи. Секунда по-късно малката Валя е блъсната от колата… Въпреки усилията на всички наоколо, за съжаление животът на едно прекрасно дете свършва дотук…
По-късно Мария Димитрова, майката на загиналата 12-годишна Валя Димитрова, ще помага на други майки на загинали на пътя деца да надвият болката и вината си. „Не се оставяйте болката и терзанията на съвестта да ви погубят!”
Месец след катастрофата, Мария Димитрова и вуйчото на Валя – Михаил Попов, ще създадат Фондация „Безопасни улици от Валя“ и Национално движение „Червена пътека“. Ужасната болка от загубата на скъп човек не погубва душите на смелите и силните. Те намират път и смисъл да продължат живота си – като помагат да другите хора.
За пет години, до днес, идеята и борбата за безопасни улици зарази много хора. Те повярваха, че ние самите можем да променим света около нас, можем да не бъдем само неми свидетели на убийствата по пътищата, а да участваме и да бъдем активни в преодоляването на проблемите с пътната безопасност. Десетки хиляди хора се включиха в протестите срещу безумното шофиране по нашите пътища, изградени бяха стотици „червени пътеки“, подобри се пътната инфраструктура, а хората започнаха да реагират и вече проявяват нетърпимост към нарушителите на Закона за движение по пътищата.
protest6През тези пет години всички власти в България бяха ангажирани с проблемите на пътя. Фондация „Безопасни улици от Валя“ получи подкрепа и съдействие от български и международни неправителствени организации. От нейно име бяха подадени хиляди сигнали за нарушители, стотици граждански петиции стигнаха до министерствата и исканията на обществото залегнаха в проектите за промени в законодателството. Дейността на хората от фондацията активизира местните власти и пътна полиция да погледнат сериозно на проблемите с пътната безопасност. Нетърпимост към наглите шофьори, които тръгват на път пияни, без книжки и не спазват ограниченията на скоростта, вече проявяват всички медии.
protest4Десетки плевенчани също се включиха в протестите срещу неразумното шофиране и с искания за промяна на законодателството, организирани от Фондация „Безопасни улици от Валя“. Плакати, флаери, стикери, дипляни за безопасността на пътя бяха изработени и разпространени из цялата страна, а зад призивите за спазване на Закона за движение по пътищата, за по-високи присъди за убийците на пътя, за запазването на детския живот застанаха хиляди хора от цялата страна. В Плевен се роди и бе осъществена идеята за Книга с предложения за подобряване на пътната безопасност. Хората написаха своите предложения, оплаквания, назоваха най-опасните места в града, където има риск за пътно-транспортни произшествия.
Но това е само началото на пътя към добрите промени. Защото този, другият път, на който умират деца, ще ни отведе в бездната. Затова, когато приближите пешеходна пътека, помислете за живота… и спрете. Точно днес, преди пет години, на пешеходна пътека загина едно невинно дете. И смъртта му накара десетки хиляди българи да се замислят и да застанат зад мотото на фондацията: „Валя ви моли да спрете!“.

valya-vi-moli-da-sprete1

 

има 1 коментар
  1. анонимен каза:

    Да се премахте този закон,че ако се признаеш за виновен ти намалят присъдата.По строги закони,за да имат страх и да се внимава повече.Стига тази смърт по пътищата!

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация