За пръв път в България – „Цимбелин” от Шекспир на Плевенска сцена

teatar1Събитие, което ще постави Плевенския театър на първо място в картата на България. Така определи директорът на ДКТ „Иван Радоев” Васил Василев новия проект на Драмата „Цимбелин” от Шекспир. С режисьора на постановката – Лилия Абаджиева, те дадоха пресконференция дни преди първата репетиция.

Премиерата се очертава да бъде събитие по няколко причини. „Цимбелин” никога до сега не е била поставяна в България и това е първата й премиера. Дебют на плевенска сцена ще направят двама млади актьори, току що завършили класа на проф. Стефан Данаилов – Георги Кацарски и Асен Данков. За пръв в Плевен ще видим в роля и големият професионалист Стоян Радев.

Преводът от Шекспир е на Валери Петров. По предварително проучване това е първият превод на Шекспир изобщо в България. На сцената ще си дадат среща актьори от четири поколения. Естетическото предизвикателство пред режисьора Лилия Абаджиева е в постановката да участват само мъже – какъвто е бил театърът по времето, когато е творил Шекспир. Убедена е, че театър се прави от съмишленици, а в плевенската трупа тя е намерила актьори с потенциал, с талант и умения и най-вече с естетическо стоене в професията. В ролята на британския крал Цимбелин ще видим Петьо Кръстев. В постановката участват още: Васил Костов, Цветомир Нечев, Генади Николов, Георги Енчев, Сергей Константинов и Адриан Филипов.

teat11

Лилия Абаджиева е работила Шекспир от ранните си студентски години, участвала е с негови пиеси по покана в световни форуми в Русия, Англия, САЩ. На плевенска сцена е гостувала с дипломния си спектакъл „Хамлет”. През февруари тук гостува постановката й „Игра на дама” с Хасковския театър.

Аз може да мечтая за театър, ние можем да мечтаем за театър и нашата мечта е на път да се случи с Лили Абаджиева на 29 и 30 септември от 19 часа на Плевенска сцена, категоричен е директорът на плевенската Драма Васил Василев.

Интервю с Лилия Абаджиева четете по-късно в BG Север.

%d bloggers like this: