film izle

Вариант 2 се падна на изпита по биология в МУ – Плевен

mu-iz1Вариант 2 на изпита по Биология за специалностите „Фармация“ и „Медицина“ бе изтеглен рано тази сутрин в зала „Асклепий” на Ректората на Медицински университет – Плевен. Той бе изтеглен от кандидат-студентката Веселина Костова от Котел, в присъствието на ректора на висшето училище проф. д-р Славчо Томов, декана на факултет „Медицина” проф. д-р Аспарух Аспарухов, председателя на Комисията за оценяване на конкурсните работи по Биология доц. Милена Атанасова, председателя на Техническата комисия за прием на кандидатстудентски документи Виржиния Лазарова и родители на бъдещите студенти.
Изпитът продължава 4 часа, като всички 823 кандидат-студенти са разпределени в 36 зали.
SAM_1503За първи път тази година изпитът се провежда по изцяло различен начин – в тестови формат. Зрелостниците решават общо 50 въпроса от различен тип върху материал за 8-ми, 9-ти и 10-ти клас. „Променихме формата на изпита, което се харесва на кандидатите и е по-приемлив за тях. По този начин искаме да избягаме от механичното възприемане и наизустяване на темите. Предварителният кандидатстудентски изпит също беше тест и при него имахме 12 пълни шестици, което е показателно за успеха на този формат на изпитване“, обясни доц. Милена Атанасова.
„Категорично старата система на развиване на теми е остаряла. На нас ни е необходимо да подберем завършващи средно образование, които имат не само определени познания, но и определено ниво на интелигентност и потенциал, които ние като висше училище можем да развием“, заяви ректорът на висшето училище проф. д-р Славчо Томов.
Въпреки демографската криза, МУ- Плевен се радва на засилен интерес от страна на кандидатите. Рекорден е броят на кандидатите – 823, от които 597 жени и 226 мъже – за специалностите „Медицина“ и „Фармация“. Останалите 399 зрелостници ще кандидатстват за бакалавърските специалности на факултетите по обществено здраве, здравни грижи и на колежа, но техният брой ще нарасне по време на втория прием на кандидатстудентски документи от 20 до 23 юли.
Интересът към висшето училище се дължи на доброто ниво на обучение, на разкриването на нови специалности и на факта, че от години държавните такси за обучение не са променяни. В процес на акредитация е и нова бакалавърска програма „Медицинска козметика“, издаде още доц. Милена Атанасова.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация