Кметът на Къшин: Общината неправомерно спря субсидията на читалището в селото

Вече трети месец читалището в Къшин не получава субсидията си. За проблема алармира днес пред журналисти кметът на населеното място Пламен Петков, който е и председател на читалището. В културното средище в Къшин са били назначени двама служители на по 4 часа – секретар и работник в библиотеката.

През юни напусна секретарят, аз не мога и няма от къде да осигуря пари за заплати, оплака се още Петков. На събрание на кметовете, на което е присъствал и Георг Спартански, той е попитал защо е спряна субсидията. Но кметът на Плевен заявил, че дори не знае за това. По-късно в писмо до местната управа Петков пак пита и иска официален отговор с причините. Получава писмо, в което се твърди, че спирането е заради бюджетни нарушения и то е основателно.

Петков обаче е категоричен, че нарушения няма. Или поне в периода, в който той е председател на читалището. Това е доказала и ревизия, направена от Министерството на финансите за периода 2012 – 2014 г. Нарушенията според Петков са за периода 2004 – 2011 година, от когато липсвала всякаква документация.

Заради спрените пари Пламен Петков заплашва да изпрати сигнал до главния прокурор. Община Плевен няма право да спира субсидиите за читалището, тя е само един разпоредител на тези средства, твърди още кметът на Къшин.

%d bloggers like this: