Наталия Гърнева от Горни Дъбник е с осигурено лечение, дарява средства и на други хора

13898594_10209848002134854_1522306693_oБезработна майка на четири деца доживя двойно чудо – да осигури  непосилно скъпо лечение не само за себе си, но и за други хора, близки по съдба. За живото доказателство, че съпричастността съществува разказа Нова телвизия. Доскоро в техния дом вместо детски смях, е отеквал въпрос: „Сега какво ще правим, мамо? Колко ще живееш?”. Свръхзадачата на майката Наталия Гърнева от Горни Дъбник е да убеди децата си, че ще продължи да се грижи за тях. Въпреки непосилната цена за живота й. „Първият ми стент струва 17 800, вторият ми  стент струва 19 800”, разказва Наталия.

Самите животоспасяващи процедури възлизат на неоценимо повече. Първата аневризма на Наталия е открита на рождения ден на дъщеря й София. Време за губене няма. „Говорих с доктора и той ми каза: „Пишете, пишете, аз на всичките си пациенти им казвам да пишат, ще пишем заедно, дайте, ще се обединим!””, разказва Наталия.
Съветът на д-р Сираков е Наталия да поиска отсрочка за плащането на стентовете от директорката на столичната болница „Свети Иван Рилски”. „И тя ми каза така: „Виж какво, ние не можем да те оставим да умреш! Кажи на д-р Сираков, че разрешавам, аз сега ще му се обадя. Аз никой от пациентите си не съм оставила, въпреки че повечето от тях и до ден днешен, не са се издължили. Никой не мога да осъдя, щото знам, че нямат””. Така Наталия преразказва думите на директора на болницата.
Единственият начин за Наталия да се издължи на болницата е чрез дарителска кампания. „В началото въобще нямах никаква вяра, докато един ден, с детенцето бяхме на доктор и викам: „Чакай да видя до банката”. И се оказа, че там имаше 6 000 лева и се почувствах малко по-уверена”, разказва Наталия. За един месец парите за лечението й са събрани. Рано е за семейството да се радва. Месец след първата, лекарите откриват втора аневризма в главата на Наталия.
„За първата операция събрах, помогнали са ми много хора, ама за втората – докъде?”. Борбата за живот започва отначало. Това ли обаче е пътят, пита тя в отворено писмо до институциите. „Не искам да оставям децата си сираци”, заявява Наталия.
На 28 юни в главата на Наталия е поставен вторият стент. Тя се събужда с новината, че здравното министерство ще плаща за случаите като нейния.
„Искам да благодаря на здравното министерство за бързия отговор, че ние повече няма да просим и няма да се притесняваме за живота си. И искам да благодаря на доктора”, заявява Наталия. Сега тя разполага с около 15 000 лева, дарени за нейното лечение. Откакто обаче държавата сваля от главата й етикета с цената на поредния стент, нейният живот добива нов смисъл – да дава. Публикува решението си в интернет и добрата вест се разпространява бързо.Освен на своите четири, Наталия е посветила мислите си на три непознати деца – на тях ще дари парите. Разпределението, до последната стотинка, ще публикува в профила си във Facebook.
%d bloggers like this: