Паметна плоча на поета Николай Кънчев ще открият в родното му село Бяла вода

NIKOLAI-KUN4EV-500x361Паметна плоча на Николай Кънчев – поет и преводач на поезия, ще бъде открита в родното му село Бяла вода на 2 септември (петък) от 14.00 часа, съобщават от пресцентъра на Община Белене. Събитието е част от празничната програма, посветена на 52-годишнина от обявяването на Белене за град. През настоящата 2016-а Николай Кънчев щеше да навърши 80 години.
Организаторите на събитието (Инициативен комитет, включващ проф. д.ф.н. Светлозар Игов, Найден Зеленогорски (политик), Марин Георгиев (поет, издател и културен журналист), Кирил Кадийски (поет, преводач и издател), доц.Георги Цанков, Милен Дулев (кмет на Община Белене), Любен Любенов (председател на Частна търговска производствено-потребителна кооперация „Напредък” – с. Бяла вода) и Божидар Богданов (поет) са предвидили в същия ден – 2 септември, сред откриването на паметната плоча да се проведе среща-разговор. Марин Георгиев ще представи книгата си „Звезден пратеник”, посветена на Николай Кънчев.

В Белене представянето на „Звезден пратеник” е обявено за 16.00 часа в Обредната зала на Община Белене отново на 2 септември (петък). Предстои презентирането на книгата и в Плевен.

Николай Кънчев, роден на 25 ноември 1936 г. в село Бяла вода, област Плевен, е български поет и един от значимите преводачи на поезия на български език. През последните години той е един от най-превежданите български поети и един от съвременните учители за българските млади любители на римите. Има над 25 издадени стихосбирки. Николай Кънчев почива на 9 октомври 2007 година.

БЯЛА ВРАНА

О, колко много хора, колко дни, но ти не спираш –
измъчен си от тази недостатъчност и търсиш
коя звезда е точно семето на чудото?
В какво е сигурен, се питаш, най-разсеяният,
направил си глава от вестник, шапка от главата?
Самият ти ще сториш страшен грях, ако допуснеш,
че има само плът, защото всичко не е трупове.
И полетът на мисълта те прави бяла врана.
Николай Кънчев

%d bloggers like this: