film izle

Газов хъб или предизборен фарс

gaz-habКой е кандидат-президентът на ГЕРБ? Това взе да напомня на „кой изпи бирата“ или „кой е убиецът“ – интрига в класически криминален роман, в който действието се развива в затворен кръг. А своевременно предизборното поведение на управляващата партия заприличва на фарс.

Изтъпанчва с вождът пред камерите и отправя ултиматум към избирателите: ако ГЕРБ не спечелят изборите за президент и вицепрезидент, правителството ще се оттегли. Струва ми се, че не е сериозен, а ако е сериозен, нещата са смешни. На повечето от зрителите ултиматумът му е прозвучал горе-долу както би прозвучал на културна компания пиян и изпаднал в изстъпление навлек, казвайки с удар по масата: „Ако всички не ми се извините, ще си тръгна“. Или както би прозвучал мародер на нападната в дома си старица, ако й каже: „Ако вземеш сега да викаш, тръгвам си и повече няма да се върна“. Има и много вицове за тъщи и свекърви, които казват на зет си или снаха си нещо подобно (и да, вицове са – звучат смешно), но страшно много приличат по дух на изреченото от премиера.

Паралелно с това гърми сензацията с газовия хъб. Гости от Европа, споразумения, разрешават ни през България да се прокара газопровод. Да, ама не става ясно откъде ще е този газ. От Русия? То добре, ама Русия май не знае за „значимостта на събитието“ и й е все едно за споразумението, което сме сключили с някого си. Поне така изглежда. Преди години се споразумявахме нещо с Русия. Говореше премиерът ни колко е важен „Южен поток“ известно време, после взе, че забрави какво е казвал и заговори за вредата от всякакво партньорство с Русия и газови хъбове. Сега: ново пет. Газовият хъб е все пак важен. Само че липсва най-важната страна по изграждането му. И пак неизбежно иде едно комично сравнение.

Отишла момата при момъка, зашептяла му нежно, дала му да разбере, че тук и сега може да я има, а той – не. Не и веднага, първо да пита майка си. Отишъл да я търси, майка си не намерил, но попитал комшийката къде да я търси. Върнал се при момата, тя била още готова, а той й казал, че има напредък, че вече знае къде да търси майка си, ще я намери, ще я попита, но преди това нищо няма да прави. Дали му разрешила или не майка му не се знае, но се забавил месец, два, година. Като се върнал, естествено не намерил девойката, но повел към мястото майка си. За да знаят всички, че тя му разрешава да прави каквото си иска с девойката.

Ситуацията е аналогична, а като се свърже газовият хъб с ултиматума, който отправи, посланието е ясно: Ако не изберете нашия президент, ние ще си тръгнем и няма да има газов хъб!

Спокойно, драги зрители. И да си тръгнат, и да не си тръгнат ГЕРБ, газов хъб няма да има.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация